Nu är årets tranfest igång! Häromdagen räknade Fågelklubben 8900 tranor vid Pulken – den högsta…
Pulken lockar tranor och skådare i tusental
Samling vid Pulken. Den senaste veckan har bjudit på dubbelt rekord – både i antal tranor och skådare.
Ännu några dagar går det att se tranor i stora antal vid Pulken. Bild: Patrik Olofsson
Aldrig förr har så många tranor räknats samtidigt vid Pulken. Som mest samlades 7200. Och besökarna ligger inte långt efter. Bara under senaste veckan har mer än 3500 personer passerat besöksräknaren som finns på plats.
– Dåligt flygväder förra veckan gjorde att tranorna samlades upp vid Pulken. När vädret blev bättre i början av veckan drog de snabbt vidare, men säkert kommer det att finnas kvar tranor i helgen av de 2000 tranor som siktats idag, fredag, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.
Tranornas invasion har också väckt stor uppmärksamhet i radio, tv, på bloggar och i nyhetsartiklar. Både i Sverige och i Danmark. Kristianstadsbladet var först ut med att konstatera att ”våren har kommit med skorrande trumpetstötar och långsamma vingslag”.
Några dagar senare berättade Kvällsposten att just nu ”pågår en gigantisk tranfest i Härnestad vid Yngsjö. Tusentals tranor mellanlandar varje dag på strandängarna där de matas för att skona de omkringliggande åkrarna.”
Sydnytt och Sydsvenskans webb-tv-team har filmat vackra tranvyer. Dessutom har tranorna vid Pulken blivit internationellt kända. I år har danskarna hittat till detta tranornas ”bed and breakfast” i horder. Begeistrade besökare delar frikostigt med sig av sitt nya favoritresmål i inlägg på både facebook och bloggar. ”Tranerne er over os” skriver till exempel danska SMHI med vackra bilder från Pulken.
Både Naturmorgon och danska Natursyn har sänt direkt från Pulken. Och intervjuat dansksvenske fågelkonstnären Carl Christian Tofte, vars nya bok ”Trandans” fått fina recensioner i flera tidningar. Hans akvareller går också att njuta av på naturum Vattenriket just nu.
– Snacka om marknadsföring och att sätta Kristianstads Vattenrike på kartan! säger Sven-Erik Magnusson, chef för Biosfärkontoret.