Tranfesten vid Pulken är igång!

Nu är årets tranfest igång! Häromdagen räknade Fågelklubben 8900 tranor vid Pulken – den högsta noteringen någonsin! Här kan tranorna sova tryggt, äta sig mätta och dansa en svängom.

För många människor är tranorna vårens budbärare. Det liksom tinar i bröstet när vi hör deras trumpetande läte och ser strecken högt uppe i skyn. Pulken är bästa platsen att njuta av dem.

Pulken är också ett bra exempel på hur biosfärområdet fungerar. I månadsskiftet mars-april kommer tranorna inflygande från Tyskland, hungriga och trötta på väg mot häckningsplatserna i norr. De letar efter någonstans att vila och äta – precis i samma tid som lantbrukarna börjar så.

Tranorna matas för att undvika skador
I slutet på 1990-talet ökade tranorna i antal och lantbrukarna fick skador på sina nysådda fält. För att hitta en lösning bildades trangruppen med lantbrukare, länsstyrelsen, föreningar och Vattenriket. Man bestämde sig för att mata tranorna på fältet intill Pulkens fågeltorn för hålla dem borta från nysådda åkrar.

Nu har tranorna lärt sig hitta till Pulken och i fjol fick inga bönder skador på sina nysådda fält. 15 000 besökare fick se tranorna från fågeltornet. Sedan 2013 finns en utställning om tranor i tornet.

Pulken har blivit en finfin mötesplats och nominerades till av Tidskriften Magasinet Skåne för en månad sedan. Att Malmö saluhall vann kan ju bara bero på att det inte satt några tranor i juryn.

Tranvärdar – nytt för i år
För att ta emot alla besökare på ett bra sätt har vi i år tranvärdar på plats. På trandagen den 25 mars gick startskottet för tranvärdar vid Pulken. Omkring tusen besökare ville vara med och fika på tranbullar, lyssna på tranguidning och fira tranorna!
Varje dag mellan kl 11 och skymningen till och med den 9 april visar tranvärdarna i tubkikare och berättar om tranorna vid Pulken och om andra fina platser att besöka i Vattenriket. Håll utkik efter de blå tranvärdsjackorna!

Tranvärdsprojektet är ett samarbete mellan Vattenriket, Nordöstra Skånes fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner. Värdarna har fått en utbildning om tranor och Vattenriket. Föreningarna får en liten ersättning för att medlemmarna ställer upp.

I helgen ska det blir fint tranväder. Gör en utflykt till Pulken! Via trankameran på Vattenrikets hemsida kan du hålla koll på om det är tranor vid Pulken.  I tranobsboken ser du hur många tranorna var vid den senaste räkningen.

Fler tranaktiviteter:
På sönd 2/4 kl 14-17 från naturums parkering. Köp biljett på naturum.
Helgen därpå 8-9/4 är det transpaning för hela familjen vid Pulken. Naturums pedagog på plats och visar och berättar.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »