Vattenriket besöktes av nya Biosfärområde Møn

Den danska ön Møn nominerades som biosfärområde i juni i fjol. I fredags besökte det nya biosfärområdets  politiker och tjänstemän Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

-Det är roligt att vara delaktig och utbyta erfarenheter med det första moderna danska biosfärområdet, säger Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Kristianstads kommunalråd Anders Tell håller med:
-Det är positivt att Vordingsborgs kommun vänder sig till oss och vill veta hur vi utvecklat vårt biosfärområdet, säger han. Här har politiken varit med och stöttat Vattenriket ända sedan starten i slutet på 1980-talet.

Anders Tell lyfter fram Vattenrikets samrådsgrupp som en väg att utveckla området i samarbete med tjänstemän, näringsliv och föreningsliv.
-Det är viktigt att arbetet är förankrat hos de som är berörda. Samrådsgruppen har blivit en framgångsfaktor.

Annette Tenberg, koordinator för Biosfärområde  Møn, hoppas på en fördjupning av samarbetet.
-Vi hade stor hjälp av anställda i Vattenriket när vi skrev ansökan och utformade vårt biosfärområde. Nu vill vi bekräfta vänskapen och framtida samarbeten i projekt, gemensamt lärande och lokal utveckling till gagn för våra biosfärområden, säger hon.

Den danska delegationen fick många råd i samtalen med kommunalråd Anders Tell, biosfärkoordinator Carina Wettemark, naturumföreståndare Karin Magntorn och näringslivschef Pernilla Blixt.

Pernilla Blixt lyfte fram besöksnäringen som en växande sektor och naturen som en dragare för besöksnäringen.
-Det finns en stor variation i Vattenriket vad gäller aktiviteter, stränder och grönområden. Utmaningen är att få fler entreprenörer att se möjligheter kopplat till naturen.

Sist tog Anders Tell tog på sig sin biosfärambassadörströja och tryckte på hur viktig den lokala förankringen är för biosfärområdet.
-Framför allt idén om att hålla kurser för biosfärambassadörer tar jag med mig hem, säger Susan Thydal, nämndsordförande för  näringsliv- och turismfrågor i Vordingsborgs kommun på Møn.

Text: Åsa Pearce
foto: Tommy Åkerlund och Åsa Pearce

Back To Top
Translate »