Det lackar mot jul och vi knyter ihop säcken för året som gått. Det har…
Vintertid är örntid i Vattenriket
Vintertid är bästa tiden att få se havsörnen – vår största rovfågel. Kristianstads Vattenrike och närområdet är ett populärt övervintringsområde. Här finns stora ostörda vidder och gott om mat.
Många av Sveriges och Finlands havsörnar tillbringar vintern i Kristianstads Vattenrike och nordöstra Skånes kustband. Flacka åstränder, slättsjöar, strandängar och skärgård erbjuder örnarna stora ostörda vidder och gott om mat.
Vid den årliga örnräkningen den andra januari räknade Nordöstra Skånes fågelklubb omkring 60 örnar i Kristianstads kommun. Fågelklubben har räknat i området varje vinter sedan 1981. Antalet örnar har legat högt de senaste tio åren. Det är glädjande med tanke på att örnarna nästan helt försvunnit på grund av miljögifter på 1970-talet.
Naturum Vattenrikets program erbjuder många möjligheter att bekanta sig med örnar. Nu på söndag blir det örnbuss till Tosteberga. Biljetterna kostar 100kr. För det får du bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Biljetten köps i förväg i naturums reception eller via turistbyråns webbsida. Ta med varma kläder och kikare.
Helgen därefter gästas naturum av naturfotograf och filmare Patrik Olofsson. På lördag den 6 februari visar han fantastiska bilder från sina år med örnarna i Vattenriket. Dagen därpå blir det örnspaning vid Lillö med Patrik. På onsdag den 10 januari berättar konstnären Carl Christian Tofte om rovfåglar och sin nya bok Örnflugt.
Du kan också följa med Landskapet JO på ett spännande örnsafari på Helge å. Läs mer här.
Örnbuss till Tosteberga
Söndag 31 januari kl 11–15
Örnarna i Vattenriket med Patrik Olofsson
Lördag 6 februari kl 14 – 15
Örnspaning med Patrik Olofsson
Söndag 7 februari kl 9-12 på
Läs mer om programaktiviteterna på naturums hemsida.
Örnkoll:
Storlek: Längd: 70-90 cm
Vingbredd: 200-250 cm (honan är större än hanen)
Vikt: 5-6 kg
Utbredning: Häckar i Sverige framför allt längs Ostkusten och i Norrlands inland. Under de senaste åren har den kommit tillbaka till i flera syd- och mellansvenska insjöar.
Antal: Cirka 300 par häckar i Sverige.
Föda: Framför allt fisk och sjöfågel men även as.
Häckning: Havsörnen blir könsmogen vid cirka 5 års ålder. De lägger 2 ägg tidigt på säsongen och ruvar i 34-40 dagar. Ungarna blir flygfärdiga efter tio veckor.
Flyttning: Under vintern drar de flesta havsörnar från Lappland ner till södra Sveriges havs- och sjöstränder.
Ålder: Svenska örnar har åldersbestämda till minst 26 år och häckar fortfarande framgångsrikt. Uppgifter från utlandet visar att fåglarna kan bli över 30 år gamla.
Foto: Patrik Olofsson