Naturum Vattenriket – toppar besöksstatistiken

Sveriges naturum lockar till inspiration och nyfikenhet. I fjol besökte 1,6 miljoner personer ett naturum. Naturum Vattenriket och två andra skånska naturum är landets mest välbesökta.

Ny statistik från Naturvårdsverket visar att naturum Vattenriket, naturum Kullaberg och naturum Söderåsen är de mest välbesökta naturumen i landet. Under 2015 hade alla tre över 110 000 besökare.

-Det är fantastiskt glädjande att vi fortsätter att ligga kvar på höga siffror trots att vi haft öppet i flera år. Vi hade 117 000 besök i fjol. Minst lika glädjande är det att hela 20 000 personer var med på våra programaktiviteter, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare på naturum Vattenriket.

En förklaring till att så många människor besöker naturum Vattenriket är placeringen mitt i staden och mitt i Vattenriket.
-Här har vi verkligen naturen nära. På sistone har vi haft stor draghjälp av kungsfiskare och uttrar, säger Karin Magntorn.

 I går slogs dörrarna upp igen efter ett par veckors renoveringsstängt.
-Vi står inför ett artrikt vårprogram med mycket kul, som vi hoppas ska få fler att hitta in till naturum och ut i Vattenriket. 

Naturvårdsverkets statistik visar att antalet besökare på landets naturum ökade under förra året med drygt 100 000 personer. Under 2015 deltog över 28 000 skolelever i aktiviteter på ett naturum och cirka 300 000 besökare har deltagit i någon programlagd aktivitet, bokat en visning eller guidad tur.

Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olofsson

Back To Top
Translate »