Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Utemuseum Åsums ängar nyinvigt i strålande sol
I går nyinvigdes utemuseum Åsums ängar. Det renoverade fågeltornet och den nya utställningen sken i solen. Ett 60-tal personer lyssnade när arkeolog Bertil Helgesson och fågelskådare Thomas Lindblad berättade om platsens spännande natur- och kulturhistoria.
Åsums ängar är en av Vattenrikets stadsnära besöksplatser. En plats med ett kulturlandskap som skapats under många hundra år och en härlig plats att skåda fågel.
Själva namnet Åsum betyder bosättningen på åsen och i Helge åns avrinningsområde har människor bott sedan urminnes tider.
Markerna längs Hammarsjön har gett hö och bete och lien och mulen har skapat fina strandängar som lockar rikligt med fåglar. Detta handlar den nya utställningen om. Patrik Olofsson har fotograferat och konstnärerna Tina Lundgren och Carl Christian Tofte har gjort illustrationerna till utställningen, som formgetts av t&t information ab.
Föredrag och fågelsång
Under nyinvigningen ackompanjerades talarna med lärkornas drillade och storspovarnas och tofsviporna rop när de visade upp sig framför fågeltornet.
Thomas Lindblad, från Nordöstra Skånes fågelklubb, berättade strandängarna, vadarfåglar och simänder.
När jordbruket moderniserades på 1900-talet blev strandängarna inte så viktiga längre. De började växa igen och vadarfåglarna trängdes undan. Men under 1990-talet och framåt arbetade ekologer vid Vattenriket, lantbrukare och flera organisationer och myndigheter hårt med att återskapa strandängarna.
Ökad tillgänglighet
Sedan 2011 är Åsums ängar och Åsumallet ett statligt naturreservat. Lagom till nyinvigningen kom en ny skylt på plats om detta. Under vintern har C4 Teknik Park och natur renoverat tornet och ökat tillgängligheten. Nu finns det ett fikabord med plats för rullstolar och räcket är anpassat så rullstolsburna kan skåda fågel.
Under vikingatiden krigade danska, norska och svenska vikingar om makten över våra trakter. Arkeolog Bertil Helgesson berättade om ett viktigt slag, slaget vid Helge å 1026, som förmodligen utspelade sig på Allön där Kristianstad ligger i dag .
Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn