Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt…
Stort intresse vid slåttergille i Åhus
13 juli 2009
Här kommer ett reportage från Jan Olsson, Landskapet JO, som tillsammans med Sankta Annas gille höll i slåttergillet på Kalvatäppan i Åhus lördagen den 11 juni.
I lördags var det slåttergille på Kalvatäppan i Åhus till dragspelsmusik av Torsten Karlsson. Sivard Strand delade med sig av all sin stora kunnighet om liens tillverkning, utveckling, hantering och visade liemannens ”danssteg” då ängens gräs och örter slogs på Kalvatäppan i Åhus under lördagen. Ingvar från Laxbro häståkeri spände för en av sina ardennerhästar till sin slåtterbalk och visade hur det skulle gå till. Drygt 60-talet deltog under denna halvdag vid Kalvatäppan, allt från två-åringar upp till nittio-åringar, som alla fröjdades av aktiviteten och vädret. Hö i massor blev det till de yngre deltagarnas stora förtjusning.
Efter regn kommer sol.
Regnet slutade precis innan slåttergillet startade upp vid niotiden på lördagsförmiddagen då Sankta Annas gille under ledning av landskapsvetaren Jan Olsson genomförde det fjärde slåttergillet. Det blev stor tillströmning av deltagare såväl aktiva som passiva, solen sken, solvärmen gjorde att det verkligen kändes som en riktig svensk sommar. Unga och gamla slog med liar, räfsade, bar hö och fikade, hässjade hö, lekte i och kring hässjan, slipade sina redskap, klappade hästar och bara njöt av denna förmiddag och samvaro.
Hässjade hö, ja det skall ju inte göras förrän höet legat några dagar på marken och fröat av sig och torkat till. Vi har valt att begå detta fel att hässja samma dag vi slår för att alla skall få se hässjan också, ett publikt syfte med andra ord. Höet skall inte användas som foder utan slåttergillet med hässjning är av publik karaktär för att främst väcka intresse, tankar och minnen hos alla de som stannar till och spontant väljer att delta och för alla de som passerar förbi. Vår förhoppning är att fler skall få upp ögonen för detta att göra en liten nostalgitripp tillbaka ett halvt sekel och få uppleva detta med att hävda det öppna odlingslandskapet, gynna fröbanken i marken och skapa en ökad mångfald av alla örter.