Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Vattenriket hälsar tranorna välkomna!
Tranornas rop från skyn är ett kärt vårtecken. Snart singlar de ner i tusental över fältet intill Utemuseum Pulken på sin flytt norrut. Nu är parkeringen öppen, picknickborden på plats och utställningen fejad och putsad.
Det är mycket som ska fixas och ordnas för att tranor och fågelskådare ska känna sig välkomna. I dag öppnade C4 tekniks skötselgäng parkeringsplatsen och satte picknickbord och informationsskyltar på plats.
De första flockarna tranor flög in under förra helgens gynnsamma väder och vindförhållanden. Sedan har vinden vänt och kommer från norr, vilket fått tranorna att stanna kvar i norra Tyskland. Men snart kommer de hit…
… till alla naturintresserades stora glädje. Varje år vallfärdar mellan 8000 och 12000 personer till Utemuseum Pulken. Till och med danskarna har hittat hit och flera bussbolag ordnar resor till Vattenrikets tranor.
Förr gjorde tranorna skada på böndernas vårsådd, men genom dialog och samverkan mellan lantbrukarna, Länsstyrelsen, Nordöstra Skånes fågelklubb och Biosfärenheten bildades en trangrupp.
Tillsammans hittade man ett sätt att mata tranorna på fältet intill Pulken. På så sätt minimeras skadorna på böndernas åkrar, tranorna kan äta i lugn och ro och skådarna njuta av tranornas dans. På söndag berättar naturvårdssamordnare Hans Cronert mer om det biosfäriska arbetet i sitt föredrag på naturum.
Redan på lördag blir det tranprat för små öron på naturum. Naturpedagog Sam Peterson berättar om tranornas spännande liv och vi viker papperstranor.
Och sedan börjar det bli dags att klä sig varmt, packa fikakorg och kikare och dra ner till Pulken för att se transkådespelet live.
Den 29 mars går tranbussen mot Pulken från naturum. Köp biljett på naturum. Under de mest tranintensiva dagarna kommer naturums personal att vara på plats vid Pulken dagtid. På kvällarna är sedan Nordöstra Skånes fågelklubb på plats för vetgiriga skådare. Den 1 april hälsar vi äldre och rullstolsburna särskilt välkomna. När tranorna är här då är det vår!
Text och foto: Åsa Pearce