Naturum Vattenriket visas i Unescos utställning Deep Surfaces under arkitekturbiennalen i Venedig 2025. Som enda…
Skuggande träd ger liv åt Mjöån – elever planterar för fiskarnas skull
Längs Mjöån pågår just nu ett arbete för att öka den biologiska mångfalden i ån. Elever från Önnestadsgymnasiet planterar alar och ekar i sluttningen ner mot vattnet – träd som ska skugga ån, sänka temperaturen och bromsa igenväxningen.
På vallen mot ån är arbetet i full gång. Eleverna gräver en grop, sätter i en planta, lägger tillbaka jorden och trycker till med foten. Vatten har de inom räckhåll. Just nu ser plantorna mest ut som smala pinnar, men när de växer till sig kommer de att göra stor skillnad för den biologiska mångfalden i ån.
– Vi vill ha skugga över vattnet för att få lägre temperatur och mindre solljus så att vattendraget växer igen långsammare. Annars riskerar bladvass och kaveldun att ta över, förklarar Per Torstensson, limnolog på Biosfärkontoret.
Han håller i planteringen som är en del i projektet Supported by Nature, ett Interregprojekt där biosfärområden runt Östersjön samarbetar för att skapa lärplatser och sprida kunskap om hur vi kan använda naturbaserade lösningar på olika samhällsutmaningar.
Syftet med planteringarna är att skapa bättre livsmiljöer för exempelvis havsöring, som behöver fria vattenvägar för att kunna leka. Samtidigt gynnar åtgärden den biologiska mångfalden i stort i ån och längs ån. Och det blir en besparing för dikningsföretaget.
– Om vi planterar träd på ena sidan av vattendraget minskar behovet av att rensa ån, säger Per Torstensson.
Planteringen sker längs en 300–400 meter lång sträcka och totalt ska cirka 120 träd i jorden. Det är ett gediget arbete – eleverna hinner sätta runt fem träd i timmen.
– Aktiviteter som att plantera träd vid ett vattendrag ligger helt i linje med den nya sorts miljöturism som vi tror kommer att växa. Folk vill ha en upplevelse, men också göra något bra för naturen, säger Esbjörn, Möllerström, lärare i fiske och naturkunskap på Önnestadsgymnasiet.
Eleverna som läser naturbruksprogram med inriktning fiske och vattenguide tycker är roligt att komma ut och få en inblick i riktigt miljövårdsarbete. Och att få vara med och göra nytta känns meningsfullt.
– Den här insatsen gör vi för fiskarna snarare än för fisket, säger en av eleverna.
Fakta: Läs mer om projektet Supported by Nature här: Supported by nature – Biosfärområde Kristianstads Vattenrike