skip to Main Content

Sandmarker 2007

14 december 2007
Naturvårdsplöjningar vid Furehov

IMG_2135
Lantbrukaren Bo Svensson plöjer för att öka den biologiska mångfalden vid Furehov

27 augusti 2007
Lyckade turer med häst och vagn
070827
Foto: patrik Olofsson /N
I förra veckan kom Carl von Linné tillbaks till de sandiga markerna runt Utemuseum Sånnarna i häst och vagn dragen av ardennerhästarna Oden och Ramona från laxbro åkeri.
Turerna utgick från Utemuseum Sånnarna och under den 2,5 timme långa turen fick resesällskapet i vagnen se b.la. de vidsträckta sandiga fälten runt Sånnarna, golfbanan, den nya bovetetodlingen samt höra mer om kulturhistorien vid Älleköpinge. Välbehövlig kaffepaus var inplanerad till kaffegrottan vid Utemuseum Sånnarna. Alla turerna var fullbokade!

Läs Kristianstadsbladet reportage

21 augusti 2007
Linné på återbesök
070820
Under sin skånska resa år 1749 färdades Carl von linné med sitt resesällskap med häst och vagn mellan Kristianstad och Åhus. Färden gick genom ett vidsträckt, öppet landskap med en mosaik av små åkrar och fårbetade sandiga fält.
Under några dagar i augusti kan du själv få uppleva de vidsträckta sandiga markerna på en guidad tur med häst och vagn!
Turen, som tar cirka 2,5 timmar kostar 100 kronor och bokas på Turistbyrån i Åhus. Det finns bara 12 biljetter till varje tur, så passa på! Hälsningar Carina Wettemark.

Läs mer om Linné på Sånnarna och turerna

13 augusti 2007
Bovetet blommar i Åhus
070813
Foto: Patrik Olofsson
De sandiga, magra jordarna kring Åhus odlades förr med långa trädesperioder och växte bland annat råg och bovete. Eftersom bovete numera är en ovanlig gröda i våra trakter så odlar Biosfärkontoret under Linné-året 2007, på försök, ett mindre område med bovete strax väster om Åhus vid Furehovs idrottsplats. Bovetet är en gammal härdig kulturväxt som blommar i augusti med vita blommor. Fröna används blandannat i matlagningen till bland annat gröt och plättar. Boveteblommorna är också en värdefull födokälla för bin.

30 maj 2007
Fältvandring på Ripa sandar ”Charmiga kryp med dålig smak”
IMG_1709

Mikael Sörensson, entomolog ifrån Lund höll tillsammans med Biosfärkontoret i en fältvandring där vi bl a fick titta på månhornsbaggen, som lever i komockorna ute på de sandiga markerna kring Ripa.

14 maj 2007
Historisk fältvandring på norra Ripa Sandar
IMG_1621

 Liselott Wernersson, student på landskapsvetareprogrammet på Högskolan i Kristianstad gör sitt examensarbete om Ripa och Horna byar med fokus på tiden för skiftena. Flera passade på att lära sig mer om sin hembygds historia vid fältvandringen som anordnades tillsammans med Biosfärkontoret.

7 maj 2007
Många aktiviteter på gång inför helgen
070507
Foto: Karin Magntorn
Den närmaste veckan erbjuds det mycket i Vattenriket! Söndagen den 13 maj är det fågelskådningensdag, då fågelklubben finns på plats på Håslövsängar och vid Kanalhuset. Samma dag genomför OK PAN vandringsarrangemanget Linnérundan med start från Tivoliparken och på Balsberget invigs platsen Linné was here med guidad vandring i Linnés fotspår.
Dagen efter, måndagen den 14 maj, bjuder Carina på Biosfärkontoret in till fältvandring med de sandiga markerna i fokus.
Läs mer i länkarna här under!

ie_loogga Länk till Fågelklubben med information om Fågelskådningensdag
ie_loogga Länk till arrangemanget Linnérundan
pdf_liten Information om fältvandringarna på sandiga marker

12 April 2007
Insektsinventering av Åsumfältet
IMG_1404

På uppdrag av Biosfärkontoret inventerar Mikael Sörensson solitära bin och andra insekter på det fd militära övningsfältet i N Åsum.

Translate »
Back To Top