Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Örntider i Vattenriket
Vintern har kommit på allvar och örnarna samlas längs Helge å och havet i jakt på mat. Årets örnräkning gav hela 65 örnar. Nu ges många chanser att uppleva Vattenrikets gigant.
Den 4 januari räknade fågelklubben örnarna i Kristianstads och Bromöllas kommuner. Totalt såg de 65 örnar.
– Det är några fler än åren innan. Antalet havsörnar ökar sakta för varje år, säger Evert Valfridsson från fågelklubben.
Ungefär en tredjedel av örnarna sågs vid Tosteberga. Resten var spridda över området. Knappt en tredjedel var vuxna fåglar. Den äldsta fågeln, ringmärkt i finska Wasa skärgård 1984, har synts till vid flera räkningar.
-Det är väldigt många örnar som återvänder till vårt område. En tjugoårig örn är på väg mot en ganska anmärkningsvärd ålder, säger Evert.
Just nu ges många möjligheter att se örn och lära sig mer om denna jättefågel i Vattenriket.
På lördag blir det örnprat för små öron på naturum. Naturpedagog Sam Peterson berättar och visar filmen ”Örjan den höjdrädde örnen” kl 13.00 och 14.00. Samma dag går Evert Valfridsson på örnspaning vid Isternäset.
På söndag den 26 januari fortsätter familjeaktiviteterna med örnspaning i Tosteberga. Fågelklubben tar hand om de äldre och Sam Peterson finns till hands för de yngsta skådarna kl 09.00-13.00.
Nästa söndag den 2 februari firar vi Internationella våtmarksdagen med en busstur till Tosteberga för att skåda örn. I biljettpriset om 100 kronor ingår guidning, dricka och grillad korv. Klä er varmt!
Ett annat spännande sätt att uppleva örnarna i Vattenriket är en tur på Helge å. Landskapet JO erbjuder örnsafari med gummibåt. Här får besökaren uppleva vinterns tuffa fågelliv från ett nytt perspektiv.
– Jag sätter in örnarna i ett kulturhistoriskt sammanhang i dåtid, nutid och framtid. Samtidigt som vi ser örnarna på plats ute i örnriket, säger Janne Olsson på Lanskapet JO.
Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olfsson, Sam Peterson och Sven-Erik Magnusson