Det lackar mot jul och vi knyter ihop säcken för året som gått. Det har…
Ny utställning om tranorna vid Pulken
Trandagen firades med invigning av ny utställning i Utemuseum Pulken. Tranorna hade anmält förhinder på grund av det kalla vädret. Men de är väl representerade i text, bild, film och ljud i den nya utställningen.
Vid den här tiden i fjol kulminerade tranflyttningen. Den 25 mars räknades inte mindre än 6890 tranor på matningsfältet och i våtmarken. Året dessförinnan var de till och med några fler. Som mest samlades 7200 tranor vid Pulken.
Men i år lyser de med sin frånvaro. Årets säsong började ungefär som det brukar med ett par tranor i början på mars. Den 5 mars räknade fågelkonstnär Carl Christian Tofte, som bor vid Pulken, till 11 tranor. Fler än så har inte noterats i år.
Sedan kom kylan. Inte bara här i Sverige, utan också längre ner i Europa behåller vintern sitt grepp. Tranorna som lämnat Spanien och tagit sig över Pyreneerna till Frankrike och vidare norrut in i Tyskland har gjort halt och några har till och med vänt söderut igen.
Och den fortsatta kylan har gjort att de inte inte nått fram till Vattenriket och Pulken.
-I dag står tusentals tranor i norra Tyskland och deppar. Här finns flera decimeter snö och är minst lika kallt som här hos oss, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.
Tranorna häckar i norra Skandinavien. Pulken ligger en lagom dagsetapp från norra Tyskland. Så de kommer att passera oss, frågan är bara när?
– Enligt SMHI:s tiodygnsprognos är inte tranutsikterna så goda. De lovar fortsatta vindar från nord och ost med 5-10 minusgrader under natten. Tranorna vill ha värme och vindar från söder eller sydväst för att ge sig över Östersjön. Något sådant väder utlovas tyvärr inte före påsk.
I väntan på vår och värme kan vi njuta av de vackra dansande tranorna som Carl Christian Tofte målat till den nya utställningen vid Pulken. Här kan vi även läsa om flyttningen, dansen och andra fascinerande fakta om tranan. Utställningen innehåller även filmklipp och ljudfiler om tranorna vid Pulken som nås via qr-kod.
Text: Åsa Pearce
Foto: Ebba Trolle