Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Klimat och forskning på naturums höstprogram
Hösten inleds med Klimatveckor. På programmet står energidebatt och klimatsmart lunch. Därefter följer forskning för både liten och stor. I vintras sågs uttern på Helgeåns is och i somras fick åns malar nya kompisar. Mer om utter, mal och stjärnhimlen ovanför blir det under forskarveckorna.
Klimatveckorna inleds med att Kristianstadsbladets politiske redaktör Jonas Duveborn tar tempen på lokala energibolag och politikerna i en hearing om energiläget i Kristianstad.
Tove Zellman berättar hur små förändringar i vardagen kan ge oss ett bättre klimat. Tove deltog med sin trebarnsfamilj i det skånska projektet KlimatVardag 2010.
”Säker mat på ditt fat – välj ekomat. Så skriver Anita Zieme på sin hemsida. Anita står bakom den goda maten på Caré Miro. På naturum berättar hon om klimatsmart mat och serverar klimatsmart lunch.
En kväll i den sakliga optimismens tecken blir det när författare, biolog och miljödebattör Stefan Edman föreläser. Stefan har skrivit ett 40-tal böcker och utredningar om hur vår konsumtion kan bli mer hållbar, både ekologiskt och ekonomiskt.
Under höstlovet byter vi tema till forskarveckor. Följ med på en resa över stjärnhimlen i Högskolans uppblåsbara planetarium.
Malen är en av världens största sötvattensfiskar. I somras sattes nya malar ut i Helgeå och limnolog Jonas Dahl provfiskade. Här berättar han om malen – Vattenrikets mytomspunna bjässe.
I vintras sågs uttern på isen ända framme vid naturum. Anders Hallengren, som arbetar på Länsstyrelsen med hotade djur, berättar om utterns återkomst i Vattenriket.
Förra årets forskningskonferens Biosfär 2010 blev fullsatt. Nu följer vi upp succén med Biosfär 2011.
Dessutom blir det fågelskådning för hela familjen under World Birdwatch day den 2 oktober. Samma dag berättar naturfotograf Patrik Olofsson om rovfåglar och sin nyutkomna bok Kroknäbbarnas tid.