Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Gul raritet blommar i tusental runt naturum
Små gula solar lyser i vass och videsnår. I år är gullståndsen fler än någonsin. Mer än tusen (!) stänglar blommar just nu runt naturum Vattenriket. Det är fler än någon annanstans i Norden.
Botanist Kjell-Arne Olsson är eld och lågor när vi möter honom utanför naturum Vattenriket.
-Gullståndsen blommar väldigt fint i år! Det var en bra blomning i fjol, men jag tror minsann det är ännu fler i år.
I området runt naturum har han räknat till mer än 1000 blomstänglar. Det gör området till den rikaste lokalen i hela Norden. Särskilt talrika är de i kanten mot Helge å. Där räknade Kjell-Arne tio stänglar i fjol mot hela 100 i år!
Även längs den nya spången lyser gullståndsens gula blommor. I det området har Kjell-Arne inte sett blommorna tidigare.
-Jag kan tänka mig att spångbygget gynnat gullståndsen. När gråvide och vass glesas ut gynnar det bestånd, som tidigare varit lite undantryckta.
För något år sedan gick larver från fjärilen karminspinnare hårt åt gullståndsen i Vattenriket. I år verkar blomman ha återhämtat sig helt.
Kjell-Arne har bara sett en enda larv i området runt naturum i år.
– Det verkar ha blivit en balans mellan fjärilar och gullstånds. Jag hoppas det, säger han.
I år inventerar Kjell-Arne Olsson gullstånds i Vattenriket för tjugonde året. Några tendenser har han noterat genom åren.
-I ett område som börjar betas minskar gullståndsen. Och de år då det varit högvatten på vintern minskar gullståndsen. Men hotet från karminspinnaren verkar vara borta nu.
Eftersom gullstånds växer i otillgängliga våtmarksmiljöer är det inte många platser den går att njuta så fint av som runt naturum Vattenriket. Passa på att njuta av den just nu!
-Det är en mycket tjusig art, en av mina favoriter. Framför allt när de växer i den här miljön bland vass och andra höga växter, säger Kjell-Arne.
Text och foto: Åsa Pearce