Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Grodleken lockar till rörelse och nyfikenhet
Hoppa som en groda. Kryp som en larv. Flyg som en fladdermus. Trumma som en hackspett. Spana som en sparvhök. Nya naturlekstigen Grodleken lockar fram lusten att röra sig och lära mer om Ekenabbens många spännande djur.
I fjol invigde vi sagostigen Vättestigen på Norra Lingenäset och i år naturlekstigen Grodleken. De är två delar i LONA-projektet ”Tre bubblare längs Vattenrikeleden”. Ett projekt som ska göra det lättare för barn att uppleva tätortsnära natur och kultur vid Vattenrikets besöksplatser. Projektet ger naturupplevelser och erbjuder rörelse och kunskap om naturen på samma gång.
Det är naturvägledare Erik Kohlström och naturpedagog Sam Peterson från naturum Vattenriket som tagit fram innehållet till Grodlekens fem stationer. Idén kommer från Biosfärolympiaden där barn tävlar mot djur vid naturum på höstlov och vårvinterlov. Erik har skrivit och illustrerat skyltarna och Tekniska förvaltningen har satt allt på plats. Dessutom har vi kryddat stigen med träskulpturer. Vid starten välkomnar en groda av ek och längre fram gömmer sig fåglar av trä i alsumpskogen.
Fredagen den 3 juni invigdes naturlekstigen ”Grodleken”. Barn från Sim- och Naturförskolan Sally var med, liksom kommunalrådet Pierre Månsson. Alla som hade lust fick hoppa som grodor, krypa som larver, jaga som fladdermöss, trumma som hackspettar och spana som sparvhökar. Till fika blev det grodbakelse, vad annars?