Sommarhälsning från Vattenriket!

Fika Utemuseum Äspet foto: Åsa Pearce

Den blomstertid nu kommer. Skolan har tagit lov. I morgon firar vi midsommar och sedan väntar härliga lediga dagar. Är du sugen på att vandra, cykla, paddla eller skåda fågel på semestern?

Ta hjälp av Naturkartan att hitta ut i Vattenrikets varierade och artrika natur. Vattenrikets guide visar vägen till besöksplatser och aktiviteter utifrån din plats. Ladda ner appen eller gå in på naturkartan.se

Under försommaren har tema havet tagit fart! Hanöbuktens undervattensvärld har flyttat in på naturum och i Åhus visar vi naturfotograf Johan Hammars fantastiska utställning Östersjön från sött till salt.

På biologiska mångfaldens dag arrangerade vi en Bioblitz vid havet för naturintresserade och experter. Tillsammans hittade omkring 300 deltagare 143 arter.
Frukostmötet på World Ocean Day 8 juni hade Östersjön och ett hållbart näringsliv i fokus. I sommar blir det håvningar vid Snickarhaken i naturums program – häng med ut!

Grodleken lockar till rörelse och nyfikenhet
Hoppa som en groda. Kryp som en larv. Flyg som en fladdermus. Trumma som en hackspett. Spana som en sparvhök. Nya naturlekstigen Grodleken på Ekenabben lockar fram lusten att röra sig och lära mer om områdets många spännande djur.

Skåneleden SL6 Vattenriket klar i norr
2016 försvann Skåneleden från Lerjevallen. Till midsommar kommer den tillbaka. Samtidigt får området en ny lägerplats. Den nya etappen mellan Arkelstorp – Lerjevallen ger ännu en upplevelse för vandraren då den letar sig fram genom skogslandskapet.

Tranfesten tillbaka efter pandemin
Efter två års restriktioner kunde Pulkens Bed & Breakfast äntligen slå upp dörrarna för både tranor och besökare. Länsstyrelsen matade för att förebygga skador på vårbruket och i fågeltornet blev det en härlig tranfest. Som mest räknade Nordöstra Skånes fågelklubb 10 200 tranor.

Sand och stigar i nytt konstverk
Sånnaskolan har namn efter landskapet runt omkring. Nu lyfts de unika sandiga markerna i skolans nya konstverk. Kullarna (Rymd för tanke Handling av mark) är ett jordkonstverk inspirerat av Gropahålets sanddyner och Sånnarnas stigar.

Vattenrikets första bioblitz – lyckad artjakt i havet
I ängar av ålgräs och skogar av blåstång gömmer sig allt från tångräkor till tobis och torsk. Vattenrikets första bioblitz öppnade dörren till en magisk värld under ytan. Tillsammans hittade dykare, experter, familjer och scouter 143 arter. Bioblitzen är en del i tema havet.

 

Back To Top
Translate »