Glad sommar från Vattenriket!

I år firar staden Kristianstad 400 år. Den 22 maj hölls födelsedagsfesten. Karl XVI Gustaf och drottning Silvia var med och firade tillsammans med biosfärlägerbarn, biosfärambassadörer och Vattenrikets vänner.

Biosfärlägret gästades av en annan kung, av lite äldre datum. Första dagen firades med tårta och jordgubbar. Och besök av kong Christian IV -400 år efter att han grundat staden Kristianstad. Därmed var årets historiska tema fastslaget.

Den sista veckan i maj var det dags för Havsresans fältvecka i Vattenriket. Ett 40-tal dykare letade skeppsvrak och ålgräsängar i havet utanför Åhus. På stranden fick skolklasser undersöka livet under ytan med vattenkikare och håv med naturums pedagog.

Marinbiolog Lena Svenssons intryck från dykningarna under Havsresans fältvecka var mycket glädjande. Massor med ålgräs och blåstång, ett jättefint område, tyckte hon.

Nu är det högtryck på Vattenrikets besöksplatser. För att underlätta för alla att njuta har besöksplats Ekenabben utrustats med en ny tillgänglighetsanpassad grill och en paviljong som skydd mot regn och rusk.

När solen gassar och temperaturen ligger runt 25 grader är det skönt att hålla sig vid vattnet. En båtutflykt till Lillö kanske? En ny tillgänglighetsanpassad brygga gör det möjligt att lägga till alldeles vid Lillöborgen.

I början på sommaren gästades Sverige av Unescos internationella råd för biosfärprogrammet. Delegater från 34 länder fick smaka delikatesser från svenska biosfärområden. Vattenriket bjöd på rökt vildgås. Ett sätt att ta vara på en fågel som blivit ett dilemma för lantbrukarna.

På vägen hem mot Paris passade chefen vid Unescokontoret för Europas biosfärområden, Meriem Bouamrane, på att besöka Vattenriket för första gången. Och hon lovordade det hon såg.

Vattenriket rymmer som bekant mycket mer än vatten. För en månad sedan fick Rinkaby skjutfält en ny infoplats som berättar om sandmarkernas värden ”Upptäck livet i sanden”.

I skrivande stund campar O-ringens tiotusentals orienterar på Åsumfältet – mitt i ett eldorado för insekter. Samtidigt gör de en naturvårdsinsats När de trampar runt i den sandiga marken gynnas områdets många ovanliga insekter. Bra för natur och människa!

Ha en skön sommar!

Back To Top
Translate »