Vildgås från Vattenriket på Unescos smörgåsbord

Just nu gästas Sverige av Unescos internationella råd för biosfärprogrammet. Delegater från 34 länder får smaka delikatesser från svenska biosfärområden. Vattenriket bjuder på rökt vildgås. Ett sätt att ta vara på en fågel som blivit ett dilemma för lantbrukarna.

För 25 år sedan var grågåsen en ovanlig syn i södra Sverige. Sedan dess har den ökat i antal och blivit ett problem för lantbruket.
Vattenriket och Länsstyrelsen i Skåne skapade en gåsförvaltningsgrupp. En förvaltningsplan skrevs. Skadorna minimeras genom att man skrämmer bort och jagar gässen.
Gruppen tyckte också att det var viktigt att försöka se gåsen som en resurs. Idén att ta vara på köttet från vildgässen kläcktes.

Göran Frisk har uppdraget att hålla gåsstammen i schack. För fyra år sedan började han varmröka gåsbröstet på de gäss som skjuts. Köttet säljs till gårdsbutiker och restauranger.
-Det är roligt att kunna göra något bra av en fågelart som blivit lite för många. Gåsen är en fågel man ser varje dag i Vattenriket. Det har blivit en riktig karaktärsfågel, säger han.

Den 10-13 juni träffas Unescos internationella råd för biosfärprogrammet i Jönköping. Det blir det 26 i ordningen och det första som hålls i ett svenska biosfärområde.
På onsdag kväll får delegaterna smaka svensk mat från landets fem biosfärområden. Vattenriket bjuder på vilt gåsbröst och passar samtidigt på att informera om det framgångsrika arbetet med gåsförvaltningen – som håller gässen i schack samtidigt som köttet kommer till nytta.

Text och foto: Åsa Pearce
Läs mer om Unescoträffen i Jönköping här.

Back To Top
Translate »