Första ägget kläckt hos pilgrimsfalkarna

Det första ägget värptes den 25 mars och dagarna efter kom ytterligare tre ägg. I dag kläcktes den första ungen fram.

Fågelvänner från när och fjärran har följt häckningsbestyren via en webbkamera i bolådan. Spänningen har stigit i takt med att ruvningstiden gått mot sitt slut. Och så idag på 34:e dagen kläcktes det första av de fyra äggen.
-Det är härligt och roligt att kunna ge ett positivt besked till alla som undrat hur det går och kontaktat oss via mejl och telefon, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.

I år är det tredje året i följd som samma pilgrimsfalkspar häckar i bolådan på Vattentornet. Och första gången som naturintresserade kan följa de häckande fåglarna via webbkamera på Vattenrikets hemsida. Hittills har 20 405 personer varit inne och kikat på falkarna.
-Det positiva gensvaret visar på ett stort intresse för falkarna och för vår miljö, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare, som håller i projektet ”Birds on line” där webbkameran ingår.

Fakta: ”Birds on line” är ett projekt som underlättar häckningen för Vattenrikets pilgrimsfalkar, fiskgjusar och kungsfiskare. Projektet ger fåglarna nya boställen. Vid boställena monteras kameror som gör det möjligt att komma nära och uppleva fåglarna. Vattenriket samarbetar med C4 Teknik om webbkameran på Vattentornet och har fått bidrag från Länsstyrelsen till projektet.
Text: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »