Örntid i Vattenriket

Vintertid är örntid i Vattenriket. Nordöstra Skånes fågelklubb räknade ett sextiotal havsörnar för två veckor sedan. Det är något fler än i fjol. Nu är bästa tiden att spana efter denna Vattenrikets gigant.

Flest örnar räknade fågelklubben i kustområdet inklusive Trolle Ljungby mosse. Här blev det 28-30 individer. Det är drygt tio fler än 2017. Även i området söder om Hammarsjön var det gott om örnar; 12-13 individer. Vid Hammarsjön var det lite färre än väntat, 6-7 individer. Det kan bero på högvatten och brist på byte.

På vintern drar Sveriges och Finlands havsörnar söderut. Ett av landets finaste övervintringsområden finns i Vattenriket och längs nordöstra Skånes kust. Flacka åstränder, slättsjöar, strandängar och skärgård erbjuder örnarna ostörda vidder och gott om mat.

Fina möjligheter skåda örn

Vattenriket bjuder på fina möjligheter att skåda örn. Pulken, Åsums ängar och Isternäset är några besöksplatser med goda chanser till örnkryss.

Tosteberga hamn är bästa stället att få se örnar vid kusten. På söndag 21 januari finns Nordöstra Skånes Fågelklubb på plats för att visa och berätta om fågeln som kan bli mer än två meter mellan vingspetsarna.

En vecka senare är det dags för den årliga bussturen från naturum Vattenriket till Tosteberga. Häng med så blir det guidning och grillad korv. Den 27 januari visar Patrik Olofsson, naturfotograf och filmare, fantastiska bilder från sina år med örnarna i Vattenriket på naturum.

På lördagarna i januari blir örnprat för små öron på naturum. Lyssna när naturvägledare berättar om örnar och se filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”.

Naturums örnaktiviter:

ÖRNPRAT FÖR SMÅ ÖRON 
Lördag 20 januari kl 12

Naturpedagogen berättar om örnar och visar filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”.

ÖRNDAG I TOSTEBERGA HAMN
Söndag 21 januari kl 9–13 i Tosteberga hamn vid bodarna

Skåda örnar med Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

ÖRNPRAT FÖR SMÅ ÖRON 
Lördag 27 januari kl 12

Naturpedagogen berättar om örnar och visar filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”.

ÖRNARNA I VATTENRIKET
Lördag 27 januari kl 14–15

Patrik Olofsson, naturfotograf och filmare, visar fantastiska bilder från sina år med örnarna i Vattenriket.

ÖRNBUSS TILL TOSTEBERGA
Söndag 28 januari kl 9–13 avgång från naturums parkering
.  Ta bussen till de övervintrande örnarna vid kusten. Biljetter 100 kr. Förköp på naturum eller vi Swish. Ring i så fall receptionen 044-13 23 30 för instruktion. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Samarr. Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Back To Top
Translate »