Provfisket gav mal redan i andra ryssjan

En ål och tre björkna i första ryssjan. Jonas Dahl drar upp nästa. Här har vi en mal, säger han. Snart har inte mindre än 14 malar mätts, vägts och provtagits innan de släpps tillbaka i Helge å.
Förr var malen en vanlig fisk i Helge å. På 1960-talet försvann den på grund av föroreningar. Under senare år har vattenkvaliteten blivit bättre och 1999 sattes 11 malar ut och i somras ytterligare 22.

Under årens lopp har flera sportfiskare fiskat upp malar, vilket tyder på att malen reproducerat sig. Nu hålls för första gången ett mer omfattande provfiske i ett samarbete mellan Kristianstads Vattenrike och Länsstyrelsen för att se hur väl den fridlysta malen etablerat sig i Vattenriket. Redan på andra ryssjan på provfiskets första dag blir det bingo.

Jonas Dahl står längst fram i båten och drar upp ryssjorna i vasskanten upp mot mot Araslövssjön. När han drar upp en mal bedövar Jan Eric Nathansson lätt med benzokain. Sedan går det bra att möta och väga, scanna efter chipmärkning och ta ett litet fenprov, som ska vidare till dna-analys för att fastställa malens släktskap.


Snart är provfiskets första mal både mätt och vägd.
-32 centimeter och 180 gram. Det betyder att den är 2-3 år. Vi räknar med tio centimeter per år, säger Jan Eric Nathansson, forskare, Havs- och Vattenmyndigheten.

Första dagens provfiske är en lyckoträff. Innan alla 25 parryssjor är uppe ur vattnet har Jonas dragit upp hela 14 stycken malar. De flesta är omkring 30 centimeter. Det är just den storleken man hoppades dra upp. Det visar att de malar som sattes ut 1999 har lyckats reproducera sig och tyder på att malen är väl etablerad i Helgeåns vattenrike. Vilket gör att utsikterna ser goda ut också för de 22 nya malar som planterades ut i somras.

Jan Eric Nathansson är inte förvånad.
-Helge å är optimal miljö för malen. Malen älskar flodmiljö. Helge å är malens ursprungsmiljö; här är vattnet lagom varmt och det finns gott om föda.


Malen äter mindre fiskar och kanske en och annan groda. Den behöver 22-gradigt vatten för att leka. Hannen är könsmogen vid 50-70 centimeter, honan behöver vara något större.

Under provfiskets första vecka drogs 25 malar upp mellan Torsebro och Lillö, varav den största vägde 6,04 kg och var 95 centimeter lång. Nu fortsätter provfisket i åpartiet närmast centrum för att sedan fortsätta ner mot Helge å och havet.
Text: Åsa Pearce
Foto: Åsa Pearce och Jerker Jansson

Back To Top
Translate »