Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Biologisk mångfald firades vid Vramsån
FN har utsett den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Målet är att det ska bli en naturens högtidsdag där mångfalden hyllas. En utmärkt dag att fira nya utställning om Vramsåns natur och kulturhistoria. Ett femtiotal personer njöt i solskenet.
Att uppmärksamma artrikedomens betydelse och få fler att komma ut och uppleva den rika naturen i Vattenriket ligger oss varmt om hjärtat. Och vad passar bättre än att fira vid artrika Vramsån?
Vramsån har ett klart, friskt vatten där både musslor och jättemöja lever. Vattnet är rikt på fiskar och småkryp. Här har forskare hittat 20 fiskarter och hela 60 småkryp! Bland annat finns här en kusin till bärfisen – vattenfisen.
Det är en plats där människor vistas och njuter. Den gamla badplatsen används flitigt av Köpingeborna. Här finns fotbollsplan, boulebana och grillplats. På våren eldar byn sitt majbål vid ån och sommaren firas med midsommarstång.
Här finns också ett av Vattenrikets uteklassrum med håvar med mera och naturpedagog Sam Peterson är ofta här i samarbete med skolklasser.
Det en fantastiskt härlig plats och det vill vi förmedla med den nya utställningen. Segelskärmar och vippskyltar berättar om den gamla badplatsen, möllan och alla växter och djur som lever i den kalla, friska ån.
Ett femtiotal personer var med och njöt av invigningen. Efter invigningstal där Sven Olsson, Köpingebo berättade om livet vid ån genom tiderna och Karin Hernborg om åns rariteter och åtgärder för att gynna dem, följde tipspromenad, dragspelsmusik och fika.
Längs stigen mot fallet berättade Vattenrikets naturvägledare Erik Kohlström om Vramsåns rika fågelliv. Limnolog Andreas Jezek visade pärlor från ån och berättade om åns många musslor. Framme vid fallet håvade naturpedagog Sam Peterson med elever från Gärds Köpinge skola. Om de hittade någon vattenfis? Javisst, flera små bebisar simmade i vannorna en stund till allmän beskådan.