Äventyrarscouter ska bli biosfärhjältar

biosfärhjältar

Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt livs första fladdermussafari. Det är första träffen i ett samarbete med Biosfärkontoret. I maj kan de sätta ett nytt scoutmärke på skjortan – som första kullen biosfärhjältar.

-Fladdermöss har funnits på jorden i 50 miljoner år. Och de har inte förändrats så mycket sedan dess. I dag finns det 1300 arter i världen och 19 i Sverige.
Biosfärkontorets ekolog Dan Gerell visar bilder och berättar om fladdermusens liv och plats i ekosystemet. ”Så söt den är”, tycker någon. ”Lite läskig”, säger en annan. Alla är överens om att det är bra att de äter mängder med mygg.

-Fladdermöss är inte blinda, men deras bästa sinne är hörseln. De navigerar och jagar med hjälp av ekolokalisering, en sorts ultraljud, berättar Dan Gerell.
Sedan delar han ut detektorer, som gör fladdermössens läten hörbara för oss människor. Nu ska scouterna få urskilja olika fladdermusarter.
Det börjar mörkna och scouterna ger sig ut för att leta i mindre grupper. Ludwig Ljungberg och Lucas Malm Strand dröjer sig kvar lite med sin detektor. Snart fångar de upp ett ljud. De lyssnar noga och tolkar det som en större brunfladdermus.

Scouter från Vä ska bli biosfärhjältar

De gillar scouterna för att det är kul att träffa kompisar, elda och prova nya saker. Fladdermussafari är ett bra exempel på ett spännande äventyr.
-Det blir lite annorlunda och spännande när någon annan än ledarna håller i en träff, tycker de.

Biosfärkontoret har startat ett samarbete med scouterna för att stimulera intresset för naturen och biosfärområdet.  Det nya scoutmärket får de när de deltagit vid minst fyra av de planerade sju träffarna runt om i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
-Vi hittar på olika roliga saker för att scouterna ska lära mer om biosfärområdet och naturen här, berättar Håkan Östberg, projektledare friluftsliv på Biosfärkontoret.

Magnus Linde, en av scouternas ledare, är också entusiastisk.
– Vi är ute i naturen vid nästan alla våra möten och det här samarbetet passar oss perfekt. Vi vill visa scouterna hur viktigt det är att ta hand om naturen, på naturens villkor.

Kvällen avslutas med att alla deltagare har lyckats hitta de fyra fladdermusarter de hoppades på, och Håkan Östberg är nöjd:
– Jag tror att alla har lärt sig något nytt och haft en riktigt spännande kväll.

biosfärhjältar märke

Nu väntar en träff i månaden. Det blir luffarslöjd, holkbygge, fågelskådning och mycket mer. I maj blir det avslutning och utdelning av biosfärhjältemärken.
-Förhoppningen är att de då lärt sig mer om biosfärområdet, kanske hittat en ny favoritplats i naturen och förstår sambandet mellan natur och människa. Att naturvärden inte finns av sig själva, utan att vi människor måste hjälpa till att sköta detta för att de ska bestå, säger Håkan Östberg.

 

Back To Top
Translate »