Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Det artar sig i Vattenriket!
Vattenriket är en av landets artrikaste platser. I år sätter vi artrikedomen i fokus i naturums program. Följ med ut på örnspaning, kika på ”minimonster”, håva småkryp och gå en ”artig” söndagsvandring.
Vattenrikets omväxlande natur ger många olika miljöer för djur och växter att leva i. Det är en riktig ”hotspot” för hotade arter. Örnar, kungsfiskare och uttrar rör sig alldeles utanför naturum.Vattenriket täcker mindre än 2 promille av Sveriges yta. På denna lilla plätt lever hela 20 procent av landets rödlistade arter!
I år sätter vi artrikedomen i fokus i Vattenrikets verksamhet. En viktig del i arbetet är att ta fram och sprida ny kunskap. Vi inventerar, ger ut rapporter, samarbetar med forskare och håller konferenser.
I samarbete med organisationer, markägare och företagare tar vi fram hållbara lösningar för att både bevara och nyttja landskapet. Vi anlägger våtmarker, rör om i sanden och bygger utställningar.
Artrika aktiviteter på naturum
Artrikedomen präglar också naturums aktiviteter. Vårens program myllrar av liv när vi spejar efter örnar och tranor, kikar på ”minimonster”, vandrar genom vitsippsskogen, håvar småkryp och ger oss ut på ”artiga” söndagsvandringar.
Längre fram i vår tar vi oss ut till besöksplats Hercules – ett Vattenrike i miniatyr med strandängar, vassar och dammar där trollsländor och svarttärnor bor. Den 12 maj nyinviger vi stig och utemuseum med en gökotta. Den biologiska mångfaldens dag 22 maj blir det musik, fotoföredrag och mångfaldsrunda – allt med Vattenrikets artrikedom i fokus!
Ute ligger snön och det känns långt till maj… men redan nu på söndag kickar vårprogrammet igång med ”Vinterliv i Vattenriket” för hela familjen. Strax före jul byggde vi en plattform och dagsovplats för att öka möjligheten att se uttrarna. Med lite tur får vi kanske se både kungsfiskare och den lilla utterfamiljen fiska i naturumsjön.
Se hela programmet här
Text: Åsa Pearce
Foto: Hans Cronert/Skånska bilder