Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Biosfärbubblor förgyllde 10-årsfirandet!
Mat, prat, musik och bubbel. I lördags firade Vattenriket tio år som biosfärområde. Det blev ett jubileum fullt av upplevelser för öga, öra och gom. Och många fina ord om arbetet i Vattenriket.
Ett decennium har gått sedan Kristianstads Vattenrike utnämndes till ett biosfärområde av Unesco. I tio år har arbetet med att bevara och utveckla landskapets värden pågått på ett sätt som är bra för både natur och människa.
Omåttligt stolt kommunalråd
I lördags hölls den stora jubileumsfesten på naturum. Kommunstyrelsens ordförande Heléne Fritzon höll tal.
– Jag är omåttligt stolt över att jag var den som för tio år sedan fick underteckna ansökan till Unesco om att bli ett biosfärområde. Det var ett gediget arbete som låg bakom och glädjen var stor när Unesco sedan godkände vår ansökan, sa hon.
Heléne Fritzon var också med i processen att bygga ett naturum – som en port ut i Vattenriket och ett skyltfönster för biosfärarbetet.
-Det har varit värt varenda krona, konstaterar hon nöjt.
Även Johanna MacTaggart, nationella MAB-kommittén, lovordade Vattenrikets arbete.
-Kristianstads Vattenrike är ett föredöme på många sätt. Er insats har bidragit till att biosfärprogrammet Sverige har utvecklats till ett innovativt och framgångsrikt program. Ni har all rätt att vara stolta!
Invigningen avslutades med ett fyrfaldigt leve medan publikens biosfärbubblor flög ut över naturums rede.
Sedan var det dags för frilansjournalisten Per Erik Tell att samtala med Vattenrika gäster i biosfärsoffan – alltmedan grytorna från kockarna Amina Olsson, Peo Fredholm och Ellen Taylor spred ljuvliga dofter över besökarna och konstnären Carl Christian Tofte gav sig i kast med en akvarellmålning.
Publiken fick höra om hur strandängarnas och sandmarkernas kulturlandskap bör brukas på ett sätt som gagnar både människor och djur. Om strandängskött och trangruppens arbete som goda exempel på biosfäriskt arbete i dialog och samverkan. Om forskning kring arbetsmetoderna. Om Vattenriket som turistmål och publikmagnet. Om biosfärläger och malens återkomst till Helge å.
Biosfärsoffan avslutades med att Kristianstadsfödde och fiskeintresserade sångerskan Pernilla Andersson släppte ut en provfiskad mal i Helge å. Sedan bjöd hon på sig själv i en intim och uppskattad konsert.
Dagen fortsatte med mångfaldsvandring med biolog Nils-Otto Nilsson, qigong med Åsa Ottosson, Händels Water music med Christianstads Symfoniker och Biosfärolympiad för leksugna barn och vuxna. Sist visade Patrik Olofsson bilder från sitt kommande bokprojekt ”Mitt Vattenrike”.
Fler fina bilder från jubileet finns på flickr.
Text: Åsa Pearce
Foto: Lena Svensson