Storfångst i årets malprovfiske

Årets malprovfiske i Helge å fick en spännande start. I en av de första ryssjorna fanns en riktig baddare. Drygt 13 kilo vägde den 130 centimeter långa malen.

I måndags lades de första ryssjorna ut i Helge å i årets malprovfiske. När Vattenrikets biologer Håkan Östberg och Lena Svensson vittjade ryssjorna nedanför fallet i Torsebro i går förmiddag blev det en rejäl fångst.

-Vi trodde knappt det var sant att vi fått upp en sådan jättefisk. Vi tippade på att den vägde 10 kilo, men vågen visade på drygt 13 kilo och den var 130 centimeter lång, säger Lena Svensson.

Det här är den största malen som fångats under de fem år som provfisket pågått. Den bör vara omkring 25 år och är sannolikt en av de 12 könsmogna malar som släpptes ut i Vattenriket 1999 för att återinföra malen till Helge å.

Totalt gav första dagens provfiske nio malar i olika storlekar. De minsta vägde ett par hundra gram, några låg på 3-4 kilo och så den jättestora på 13 kilo.
-Det visar att vi fått upp malar från flera olika årskullar, säger Lena Svensson.

Provfisket genomförs varje år för att följa upp tillståndet för malen och andra fiskarter i Helge å. Fångade malar vägs, mäts och ett prov tas för DNA-analys. Därefter släpps de  i igen där de fångades.

Vill du veta mer om malen i Vattenriket? Kom till Kanalhuset i morgon torsdag:

MALPRAT VID KANALHUSET
Tor
sdag 20 augusti kl 13 vid Kanalhuset.
Under augusti provfiskar Vattenriket efter mal. Träffa Vattenrikets limnolog Jonas Dahl vid Utemuseum Kanalhuset, där han visar och berättar om dagens fångst av mal och andra fiskar.

Text: Åsa Pearce
Foto: Håkan Östberg

Back To Top
Translate »