Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Storstädning i Vattenriket ska minska skräpet
I staden, i naturen och i havet. Överallt finns det skräp. Under Framtidsveckan blir det storstädning i Vattenriket. Med skräpplockning tillsammans med föreningar, påsholkar som gör det lätt att ta skräpet med hem och en avslutande skrotkonsert vill biosfärområdet bidra till en renare miljö.
Biosfärområden har ett uppdrag från FN-organet Unesco att skapa och lyfta fram goda exempel på hållbar utveckling.
-Projektet ”Storstädning i Vattenriket” är ett exempel på hur vi arbetar med att hitta lokala lösningar för att nå FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030, säger Åsa Pearce, informationsansvarig på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
Arbetet i biosfärområdet sker efter olika teman. I ett par år är temat ”Upplev Vattenriket” med målet att fler ska ge sig ut i Vattenrikets varierade natur. Under årets pandemi är det extra många som vandrar, cyklar och paddlar i området.
-Det är jättekul! Samtidigt har vi fått signaler om ökad nedskräpning. Att påminna om att ta med skräpet hem känns viktigt, säger Pyret Ovesson, naturvårdsförvaltare i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
Lätt att göra rätt
Storstädningen börjar med skräpplockning i naturums närområde på lördag 19 september. Dessutom kommer holkar med skräppåsar att sättas upp vid några av Vattenrikets besöksplatser och längs Skåneleden. På naturum får besökarna påsar att plocka med sitt och andras skräp hem.
-Det ska vara lätt att göra rätt. Påsholkar där man kan ta en påse till sitt eget och andra skräp blir en lite knuff att göra en insats för renare natur, säger Åsa Pearce.
Storstädning i Vattenriket finns med som ett event i Håll Sverige rents mobilapp Skrappen. Här kan alla skräpplockare lägga in och se vilken nytta städveckan gör mätt i antal påsar skräp som annars hamnat i naturen.
– Storstädningen är i mångt och mycket ett kommunikationsprojekt. Genom att informera, inspirera och engagera vill vi få en attitydförändring där vi tar skräpet med oss hem, säger Åsa.
Prova på att plogga
De som kommer till naturum på lördag får veta vilket som är det vanligaste skräpet i Kristianstad. I hörsalen visas ett förinspelat föredrag av Hanna-Kajsa Fernström, områdesansvarig ren natur på Håll Sverige rent. Kanske ger påsholkar och skräppåsar inspiration att ta med skräpet hem eller följa med på föreningarnas städaktiviteter. De kan vara med på allt från plogging och kajakplockning till hundpromenader och fågelskådning.
Veckan avslutas med en SKROT-konsert i redet utanför naturum på lördag 26/9.
-Vi tror på att ge möjlighet att göra något åt samhällsproblem och på humor och kärlek som vägen till attitydförändring, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.
Uppstart Storstädning i Vattenriket
Lördag 19 september kl 11-14
Vi börjar på Håll Sverige Rent-dagen med att plocka skräp i naturums närområdet. Start kl 11 utanför naturums entré. Vi berättar om storstädningsaktiviteter under Framtidsveckan. Det blir en introduktion till Håll Sverige rents skräpplockarapp (skrappen) där Storstädning i Vattenriket är ett event. Skriv in det de plockar under veckan. Vi visar också den nya skräpholken. Samarrangemang med Tekniska förvaltningen.
SKROT-konsert och instrumentfix
Lördag 26 september start kl kl 12 och 13.30
Vi bygger musikinstrument av återbruksmaterial. Musikgruppen SKROT bjuder på musik med egna skrotinstrument. Vi håller till utanför naturum. Ingen föranmälan, men på grund av covid-19 är antalet platser begränsat.
Städa i Vattenriket med föreningarna:
Vad döljer sig på botten av Helge å?
Lördag 19 september kl 11-13
Plats: Mellan Tivolibryggan och Tivolibadet
Kristianstads sportdykarklubb plockar upp skräp i Helge å längs Tivoliparken. De hoppar i vid Tivolibryggan och dyker upp mellan Naturumbron och Tivolibadet. Arrangör: Kristianstads Sportdykarklubb
Paddla och plocka skräp
Lördag 19 september kl 11-14
Plats: C4 Kajakklubb, Lastageplatsen
Följ med kajakklubben C4 Kajak på en paddeltur längs Helgeåns stadsnära stränder och plocka skräp från vattnet. Kajak och flytväst finns att låna. Arrangör: C4 Kajakklubb
Dykarna städar Åhus hamn
Lördag 19 september kl 10 till eftermiddagen
Plats: Åhus hamn vid båtslipen intill båtmacken
Vad döljer sig på botten? Christianstad divers plockar upp skräp i hamnen i Åhus. Kom och se vad de fiskar upp! Arrangör: Christianstad divers
Skåda fågel och plocka skräp längs Linnérundan
Söndag 20 sept , onsdag 23 sept, söndag 27 sept.
Plats: Samling kl 8 vid naturums parkering
Häng med på en skådartur i ett tätortsnära område och plocka skräp längs vägen. Evert Valfridsson guidar bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren om du har och glöm inte lite förmiddagsfika! Arrangör: Nordöstra Skånes Fågelklubb
Plogga med Löpargruppen
Tisdag 22 september kl 18
Plats: Start vid ICA Maxi
Nyfiken på plogging? Häng med på en runda med Kristianstad Löpargrupp. Vi startar vid ICA Maxi och ploggar en sträckan mot Tivoliparken Sedan kör vi intervallpass och ploggar i parken i totalt cirka två timmar. Arrangör: Kristianstad Löpargrupp/Ok pan
Hundpromenad med skräpplockning
Torsdag 24 september kl 18. Varar 1,5 – 2 timmar.
Plats: Börjar och slutar vid vårdcentralen i Åhus
Följ med på en hundpromenad och plocka skräp längs vägen. Vi går i samlad trupp. Det blir social träning med störning och lydnadsinslag. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. Arrangör: Åhus brukshundsklubb och Patrik Haak