Hjärtligt firande när naturum Vattenriket fyller tio år

karin magntorn framför naturum

Hösten  på naturum präglas av tioårsjubileum med hjärtligt firande, tillbakablickar och nya appen Silurus. Dessutom njuter vi av naturen vid besöksplatserna och storstädar Vattenriket. På höstlovet flyttar bild- och formklassernas vattendjur från Vramsån in i hörsalen. 

Den 27 november 2010 slog naturum Vattenriket upp dörrarna för första gången. Nu firar vi tioårsjubileum med tillbakablickar, festligheter och nya inslag i utställningen. I den nya interaktiva appen Silurus möter vi kungsfiskaren, uttern och tranan.
– Vi har haft tio fantastiska år med över en miljon besökare! I vårt firande vill vi lyfta fram hur naturum har fått en plats i hjärtat på många kristianstadsbor. Det kommer att synas både i utställningen och på kvällen när naturum lyser upp, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.

Innan jubileet har vi en härlig höst att njuta av. Följ med naturvägledarna ut till Vattenrikets besöksplatser och upplev naturen på olika sätt. Det blir litterär strandvandring med paus för högläsning på Äspet, höstpromenad på Balsberget och en resa tillbaka i tiden vid Lillöborgen.
-De här aktiviteterna passa i vårt årstema ”Upplev Vattenriket”. Dessutom är utevistelse extra bra i coronatider. Att lyfta fram historia och litteratur visar på vår bredd i vägar ut i naturen, säger Karin Magntorn.

Under Framtidsveckan blir det Storstädning i Vattenriket. På Håll Sverige Rent-dagen 19 september plockar vi skräp i naturums närområde med Regionmuseet, Kristianstads sportdykarklubb och C4 kajak. Under veckan plockar sedan flera föreningar skräp på olika platser i Vattenriket. Storstädningen avslutas med SKROT-konsert och instrumentfix på naturum 26 september.

På höstlovet dyker vi sen ner i Vramsån virvlande med vår naturpedagog. I hörsalen möter vi en två meter lång sötvattensgråsugga, gammelgäddan och andra fantastiska ”stor-kryp” och fiskar som elever i Nosabyskolans bild- och formklasser skapat.

Back To Top
Translate »