Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Sommarhälsning från Vattenriket!
30 Jul 2015
I Vattenriket är vi lyckligt lottade med en fantastisk natur alldeles inpå knuten! I naturen mår vi bra i både kropp och själ. Det lyfter vi fram i sommar.
Naturums program är späckat med föredrag, qigong och förundransrundor.
Tre viktiga invigningar i Vattenriket. Under försommaren har vi invigt tre viktiga platser i Vattenriket. Vi har firat tre nya reservat på de unika sandmarkerna väster om Åhus. Besöksplats Forsakar har fått en utsiktsplattform med fantastisk vy över vattenfallet. Och fågeltornet på Äspet är renoverat och utrustat med gömsle.
I sanden nära dig. Länsstyrelsen har beslutat att ge pengar till nya LONA-projekt i Skåne. Ett är Vattenrikets och ska pågå i tre år. Vi kallar det ”I sanden nära dig”. Målet är att sprida kunskap och inspiration att sköta kusten så det gynnar sandmarkernas mångfald.
Nya våtmarker – paradis för fåglar och skådare. Våtmarken vid Hamiltonhill har blivit en fin skådarplats. Vattenriket har bidragit till att 150 hektar nya våtmark grävts. Våtmarkerna minskar läckaget av näringsämnen från jordbruket till Östersjön och jämnar ut flödena I Helge å.
Tranor och folk flockades vid Pulken. Aldrig förr har så många tranor skådats av så många människor vid Pulken. Den 28 mars räknades 8 600 tranor. Besöksräknaren visar att 15 000 besökare har njutit av årets trandans. Naturums naturvägledare och fågelklubbens guider var på plats med kikare och information.
Utbyte av goda idéer på EuroMAB 2015. Biosfärområde Kristianstads Vattenrike var på plats vid årets konferens i Estland. Det nya styrdokumentet MAB Strategy (2015-2025) diskuterades, liksom kommunikation och varumärkesarbete för biosfärområdena i EuroMAB.
Vattenriket i internationell forskning. Vattenrikets arbete med dialog och samverkan uppmärksammas i internationella vetenskapliga tidskriften ”Proceedings of the National Academy of Sciences”. Stockholm Resilience Centre har jämfört förvaltning av naturvärden i Vattenriket, Stora Barriärrevet och Southern Ocean. Forskaren Lisen Schultz konstaterar att Vattenrikets arbete haft flera positiva effekter på naturkapitalet i området.
Biosfärlägret bjöd på nya äventyr varje dag. Under två veckor fick 30 sommarlovslediga barn och ungdomar fascineras, njuta och förundras över stort och smått i Vattenrikets fina natur. Årets lägertema var ”Bra för natur och människa”, samma motto som för tioårsjubilerande Biosfärområdet Kristianstads Vattenrike.
Gott om blåstång i Hanöbukten. Med vattenkikare och kamera har marinbiolog Lena Svensson inventerat blåstång och sågtång runt öar och grund längs kommunens kust. Hon hittade mycket blåstång, men även en stor mängd fintrådiga alger.
Alla svenska musselarter finns i Helge å. Det är gott om musslor i Helge å. Vattenrikets limnolog Jonas Dahl har inventerat ån mellan Hammarsjön och Yngsjö tillsammans med dykare.
Tioårsfirandet fortsätter. Den omfattande utvärderingen ”Periodic Review” har skrivits färdigt, godkänts av samrådsgruppen och kommunfullmäktige. Den är översatt och ivägskickad för godkännande. Nu stundar jubileumsfirandet lördagen den 12/9.
Bli biosfärambassadör. Tycker du om att vistas i Vattenrikets natur? Har du nytta och glädje av kunskap om Vattenriket i yrkeslivet, föreningslivet eller på fritiden? Vill du lära mer om Biosfärområde Kristianstads Vattenrike? Då är utbildningen till Biosfärambassadör något för dig!
Besök biosfär 2015. Måndag 9 november är det dags för forskningskonferensen Biosfär 2015. Det blir en konferens fullspäckad med aktuella rön från forskarvärlden med anknytning till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. I år firar Vattenriket tio år som biosfärområde och det kommer att märkas i programmet.
Till sist… Ut och njut av sommaren i Vattenriket Kombinera sol och bad på Åhusstranden med ett besök i nyrenoverade fågeltornet i Äspet. Glid fram med båt på Helge å eller ta en promenad på Sånnarnas blomsterrika sandmarker.
Vänliga hälsningar
Carina Wettemark,
koordinator
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike