Skrotdjur fyller naturum på höstlovet

Artrika upplevelser är årets tema på naturum Vattenriket. På höstlovet blir det fokus på arter av ett lite annorlunda slag. Då visar konstnären Niklas Fännick sina fantastiska djur gjorda av… skrot!

-Att jag började göra djur av skrot har sin botten i ett starkt intresse för naturen och för frid och fred mellan människor och djur och människor och människor, förklarar Niklas Fännick.

Han säger att han alltid hållit på med olika typer av konstskapande. För snart tio år sedan börjande han som konstsmed och fick upp ögonen för metallskrot.
-Det känns som att de olika metalldelarna talar med mig. Jag får inspiration av att se någon liten bit. Den blir som ett uttryck för ett djur.  

Ögon av en tesil
I utställningen på naturum finns en hel hop med olika djur av metall. På en vägg sitter en insekt med ögon som drar blickarna till sig.
-Det var en teklämma som gick sönder och då såg jag att delarna var två ögon som tittar på mig.

Det är så han arbetar – utgår från något som sedan blir ett öga eller en fot. Han vill helst inte modifierar skrotdelarna. Därför kan det ta flera år innan han sätter ihop djuret. Delarna får ligga i lådor och kompletteras allt eftersom.

När det gäller insekten med tesilsögon var det särskilt en detalj som skulle komma till honom.
– Snabeln! Till slut hittad jag en ventil från motorcykel. Den var viktig för att få fram karaktären och personligheten.

Att göra en figur som är en så nära avbild av ett levande djur är inte målet med skapandet. Istället vill Niklas att betraktaren ska få en känsla av djuret, att djuren ska ha egna personligheter.

De flesta har en titel – gärna en rolig lek med ord. Eller vad sägs om Mekoxe, Fjäril-slarv och Draghare?
-Det är så mycket som inte är humor idag, så jag vill skapa lite go stämning.
Det betyder inte att han inte menar allvar med sin konst. Den får gärna fungera som lite av en tankeställare.
-Jag tror att den hjälper till att visa kopplingen mellan skräp och natur och vår livsstil som skapar exkrementer som vår livsstil lämnar ifrån sig. Vi har ett ansvar när vi producerar och konsumerar. Återvinning och skrotkonst är två sätt att göra något destruktivt till något produktivt.

Natur och skräp i fokus
Ett par veckor visas Niklas fantastiska djur på naturum i utställningen ”Naturen och annat skräp”. På onsdag besöker han naturum för att berätta om sitt arbete med återvunnet material.
-Jag har inte varit i Vattenriket ännu. Det ska bli jättespännande! Att naturum ligger så nära stan måste ju vara en fantastisk tillgång!
På torsdag och freda kan barnfamiljer skapa egna skrotdjur på naturum tillsammans med Niklas.
-Vi kommer att arbeta med gamla läskburkar, ståltråd och saker från glödlampor så får vi se om vi kan hitta på nåt kul med det.

PRAT EFTER MAT Vägen från skräpskapare till skrotskapare. Onsdag 2 november kl 12.15-13.00 Skulptören och konstnären Niklas Fännick arbetar bara med återvunnet material- med skrot- när han skapar sina fantastiska djur.
KOM OCH BYGG SKROTDJUR Torsdag-fredag 3-4 november kl 12-16. Låt fantasin flöda och skrot bli till fantastiska djur tillsammans med skrotkonstnären Niklas Fännick.

Fler aktiviteter på naturum: På höstlovet ges dessutom tillfälle att bygga en egen fågelmatare och att tävla i naturums biosfärolympiad. Läs mer i naturums program.

Back To Top
Translate »