Rekordmånga örnar i Vattenriket med omnejd

Vintern är bästa tiden att skåda örn i Vattenriket. Nordöstra Skånes fågelklubb räknade rekordmånga örnar härom helgen – 80 havsörnar och 8 kungsörnar. Naturum har bullat upp med örnaktiviteter med start till helgen.

Nordöstra Skånes fågelklubb har räknat örnar i området varje vinter sedan 1981. Aldrig har de fått se så många havsörnar som i år! Minst 88 örnar rörde sig i området vid räkningen den 3 januari. Förra toppnoteringen var 2004, då man räknade till 75-77 havsörnar.

Enligt Nils Waldemarsson, fågelklubbens ordförande, speglar resultatet både havsörnens makalösa återkomst och goda omständigheter med tjänlig väderlek och uppmärksamma inventerare.
-Det hade varit ordentligt stormigt dagen innan, när vinden sedan lade sig gav sig örnarna ut för att söka föda.

Havsörnarnas framgångssaga
Antalet örnar har legat högt de senaste tio åren. Det är glädjande med tanke på att örnarna nästan helt försvunnit på grund av miljögifter på 1970-talet.
-Det här visar på havsörnens enorma framgångssaga i Sverige, säger Nils Waldemarsson.

Det är nu under vintermånaderna som chansen är som störst att se örnar vid Helge å, sjöar och kusten i Vattenriket och grannlandskapet. Här finns stora ostörda vidder och gott om mat. Tiotusentals gäss övervintrar i området och örnar från norra Sverige och Finland, Ryssland och Baltikum patrullerar vattendragen på jakt efter döda eller döende gäss att flockas kring.

Många chanser att se örnar
Vattenrikets örnarna spelar huvudrollen i de första aktiviteterna i naturums sprillans nya vårprogram. På lördag den 17 januari blir det örnprat för små och stora öron när naturpedagog Sam Peterson berättar och visar film.
Få är så bekanta med Vattenrikets bevingade gigant som naturfotograf Patrik Olofsson. På lördag får vi njuta av hans fantastiska örnbilder. Dagen därpå tar Patrik med oss på örnspaning vid Lillö med utsikt över Isternäset.

Två söndagar i följd blir det sedan möjlighet till örnspaning i Tosteberga. Den 25 januari finns Nordöstra Skånes fågelklubb på plats för att berätta om läget för havs- och kungsörnar och om arbetet för att rädda den en gång hotade havsörnen.
Söndagen därpå går naturums örnbuss till Tosteberga hamn. För 100 kronor får du bussresa, guidning, dricka och grillad korv.

Läs mer i naturum Vattenrikets program här.
Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olofsson

Back To Top
Translate »