Naturum Vattenriket – landets mest välbesökta

I fjol besökte 1,5 miljoner människor landets naturum och deltog i aktiviteter. Naturum Vattenriket var det mest välbesökta med 129 591 besökare. Det visar statistik från Naturvårdsverket.

– Naturum Vattenriket lockar många besökare, även under vinterhalvåret när många andra naturum har lågsäsong. Det är väldigt roligt, säger Evelina Selander, naturumsamordnare på Naturvårdsverket. 

Hon lyfter fram naturum Vattenrikets varierade programverksamhet som lockar inte bara redan naturintresserade.
– Detta i kombination med att naturum Vattenriket ligger tätortsnära gör att många besökare vill  komma och lära mer om naturen och också bli inspirerade att ta sig ut och uppleva naturen i Vattenriket på egen hand.

Stadens 400-årsjubileum drog folk
I fjor firade Kristianstad sitt 400-årsjubileum. Karin Magntorn, naturumföreståndare, tror att det lockade extra många till staden och naturum.
– Vi firade på flera sätt i Vattenriket. På stadens födelsedag den 22 maj hade vi besök av Kung Carl XVI och drottning Silvia naturum tillsammans med biosfärlägerbarn, biosfärambassadörer och Vattenrikets vänner.

”Då och nu” var ett tema i naturums program med guidade turer genom Kristianstads historia där vattnet och våtmarkerna var utgångspunkten i berättelsen.

Massor med kul på februarilovet

Nästa vecka är det dags för februarilov, en populär vecka att ta med barnen till naturum Vattenriket.

– Många barnfamiljer kommer till naturum för att göra något aktivt utomhus. Då passar vår djurolympiad bra. Där får barnen utmana sig själva och hoppa lika långt som en hare eller en groda, säger Karin Magntorn naturumföreståndare.

Februarilov på naturum Vattenriket. Läs mer här.

INTE BARA FÖR MESAR
Lördag 14 februari kl 14.

Vi hänger på oss kikarna och spanar efter blåmesar, pilfinkar och andra vinterfåglar vid naturums fågelmatning tillsammans med naturums pedagog. Kikare finns till utlåning.

DJUROLYMPIAD
Söndag–onsdag 15–18 februari kl 11–14.

Kan du hoppa jämfota lika långt som en groda? Vem springer snabbast – du eller en utter? Har du lika skarp blick som en falk? Ställ upp i naturums djurolympiad och utmana några av våra vanliga svenska djur. Vid vår eld värmer vi frusna fingrar och grillar medhavd korv.

DJUR I DUR
Söndag 15 februari kl 14.

En ny glad och svängig konsert med Havsbandet där vi får bekanta oss med både Tvigge Tvestjärt och Gary Gråsugga. Medverkar gör Emma H Löfgren, Olof Löfgren och Fredrik Silverberg. Samarr. Studiefrämjandet.

VINTERMYS VID ELDEN UTANFÖR NATURUM
Tors–fred 19–20 februari kl 11–15.

Vi värmer frusna fingrar och smakar något gott vid elden utanför naturum.

Naturum Vattenriket i siffror 2014
129 591 besök
333 öppetdagar
460 programpunkter
19 097 deltagare i programpunkter
214 guidade grupper
5451 deltagare i guidade grupper
101 skolklasser
1983 elever
1662 facebookgillare

Back To Top
Translate »