I år njuter vi av tranorna på distans!

I mars-april hörs tranornas trumpetande över Vattenriket. Att se dem rasta vid Pulken ger en härlig vårkänsla. I år blir det inte riktigt som vanligt. Pandemi håller sitt grepp och vi får njuta av tranorna på distans.

tranor vid pulken

Parkeringen är öppen med parkeringsvärdar på helger och i påsk. Naturvägledare från naturum är på plats tisdag till söndag 20/3 – 9/4 kl 11-14 med kunskap, informationsmaterial och Vattenrikets utflyktsguide, men utan publika kikare.

För att minska risken för smitta blir det varken korvgrillning eller tranvärdar. Fågeltornet är stängt, men skådarytan blir större än vanligt. Förutom runt fågeltornet och på graftvallen blir det också skådning på en del av parkeringen.

Nordöstra Skånes fågelklubb räknar tranor och det blir skadeförebyggande matning i samband med lantrukarnas sådd. Som vanligt blir det inte tillåtet för husbilar att övernatta på parkeringen.

Upplev tranorna hemifrån
I år satsat vi extra på möjligheten att uppleva tranorna hemifrån via datorn. Trankameran sänder när matningen är igång och det blir livesändningar från Pulken på naturum Vattenrikets facebooksida. Testa sedan dina trankunskaper i vår quiz på appen Tipsrundan. Koden är: XGB400.

För huvudpersonerna, tranorna, blir allt som vanligt i år. Vid Pulken kan de vila efter flygturen över Östersjön. Här finns både övernattning i våtmarken och matning när böndernas sådd kommit igång.

På vår sida Upplev tranorna kan du läsa mer om transkådning i coronatider.

Livesändningar på facebook:
Du hittar livesändningarna här: https://www.facebook.com/NaturumVattenriket/live

Måndag 22/3 kl 12:00. Välkomna till Pulken-våren 2021.
Torsdag 25/3 kl 12:00. Vi svarar på de fem vanligaste frågorna: Varför är tranorna på Pulken? Vart är de på väg? Hur räknas de? Vad matas de med? Hur funkar dansen?
Torsdag 1/4 kl 06:30 Allt om tranmatningen vid Pulken.

Back To Top
Translate »