Hösthälsning från Vattenriket!

Just nu sprakar Vattenriket i höstens alla färger. Det är en härlig tid att ge sig ut och njuta av naturens egen färgsymfoni. Höstlovet står för dörren med en massa roliga familjeaktiviteter på naturum.

Varje höst anordnar Biosfärområde Kristianstads Vattenrike en forskningskonferens i samarbete med Högskolan Kristianstad. Året konferens Biosfär 2015 hålls den 9 november på naturum. Det blir en dag full av aktuella rön – i år med extra fokus på att Vattenriket firar tio år som biosfärområde. 

Den 12 september hölls det festliga jubileumsfirandet på naturum med mat, prat, musik och bubblor. Det blev ett jubileum fullt av upplevelser för öga, öra och gom. Och många fina ord om arbetet i Vattenriket.

Fina ord blev det också när Nationella programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige ställde sig bakom Vattenrikets utvärdering. De som arbetar i Kristianstads Vattenrike har gjort ett fantastiskt jobb. Vi är mycket stolta över att Sverige har ett biosfärområde med de här styrkorna, sa ordföranden Göran Blom. Utvärderingen har lämnats till Unesco i Paris där den ska prövas och godkännas av Biosfärprogrammets internationella styrelse.

För femte året i rad provfiskade Vattenrikets ekologer efter mal. Årets malprovfiske bjöd på rekord både i antal och storlek. 130 malar hamnade i provfiskets tjugofem ryssjor. Den största var hela 130 centimeter och vägde 13.1 kilo!

Det är roligt när vi får bevis på att vårt arbete ger resultat. För ett år sedan lade Vattenrikets limnolog Jonas Dahl ut lekgrus i Helge å vid Torsebro för att hjälpa laxen tillbaka till området. Nu visar ett elprovfiske att åtgärden gett mer lax redan första året.

I Linderödsåsens bäckar lever öring, utter och signalkräftor. Det tyder på fina förutsättningar för musslor. Det konstaterar biolog Ingvarsson som inventerat Körningabäcken, Linnebäcken och Linnekullabäcken som rinner ut i Vramsån. Med åtgärder som att lägga ut sten och lekgrus tror han att musslorna är tillbaka inom tio år.

Trevlig helg!

hälsar Carina Wettemark
Koordinator Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

 
 
 
 

 

 

Back To Top
Translate »