Det lackar mot jul och vi knyter ihop säcken för året som gått. Det har…
Hösthälsning från Vattenriket
Nu skiftar löven färg i Vattenrikets skogar. Hösten har anlänt och med den startar flera spännande initiativ. Det lokala engagemanget är en viktig del i vår verksamhet. Två av våra nya projekt ska hjälpa barn och unga att upptäcka platsens unika natur och betydelse.
Biosfärhjältar är ett lokalt samarbete med scouterna. Projektet Biosphere for Baltic – Future generations är ett internationellt samarbete med biosfärområden runt Östersjön. Här är målet att engagera unga vuxna och stärka deras roll i en hållbar samhällsutveckling.
Samtidigt fortsätter arbetet med konkreta åtgärder i landskapet. I Fredriksdalsviken har en unik våtmark blivit färdig. Den ska hjälpa till att reducera järn och aluminium och fungerar som en testbädd för innovationer i vårt biosfärområde.
Ett annat exempel på hur vi hittar och lyfter fram nya metoder är de finurliga maskiner som sköter slåttern på våtmarkerna norr om naturum. De visades upp när vi ordnade Stora röjardagen med Länsstyrelsen i Skåne häromdagen.
Nu ser vi fram emot forskningskonferensen Biosfär den 18 november. Där får vi lära oss mer om våtmarker ur olika perspektiv, effekten av oljeutsläppet vid Blekinges kust, artrikedom på Vattenrikets sandiga marker och situationen för gäddan i våra vatten. Anmäl dig via Vattenrikets hemsida.
Unik våtmark ska minska läckaget järn och aluminium till Helge å
På Kristianstadsslätten och många andra områden i landet har mark torrlagts för odling. Vatten pumpas upp och leds bort i diken. Detta vatten innehåller stora mängder järn och aluminium. Nu har landets första våtmark grävts som ska fånga upp dessa giftiga ämnen innan de når Helge å.
Äventyrarscouter ska bli biosfärhjältar
Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt livs första fladdermussafari. Det är första träffen i ett samarbete med Biosfärkontoret. I maj kan de sätta ett nytt scoutmärke på skjortan – som första kullen biosfärhjältar.
Unga träffas för ett hållbart Östersjön
Nästa sommar samlas 50 unga vuxna från tolv biosfärområden i åtta länder runt Östersjön i Vattenriket. De ska delta i ett ungdomsforum i projektet ”Biosphere for Baltic – Future Generations”, finansierat av Svenska Institutet. Målet är att utveckla nya idéer för att öka ungas engagemang i biosfärområdenas arbete och skapa ett transnationellt nätverk för unga.
Sylva från Tjeckien praktiserade på naturum Vattenriket
Sylva Geffroy från Tjeckien är Vattenrikets första Erasmuspraktikant. I två veckor skuggade hon personalen på naturum. Till vardags är hon föreståndare för ett besökscentrum i Zdarske vrchy i Tjeckien. På naturum fick hon se bredden i verksamheten i allt från att hämta märlor och städa akvariet till att guida i receptionen.
Unika slåttermaskin visades upp på Stora röjardagen
Ett par gullstånds lyser och det doftar vattenmynta. Längst ner mot Lillrännan är marken fuktig och sank. En unik maskin med lågt marktryck som slår och samlar upp vegetationen i samma överfart kör över Årumsängen för att hålla marken öppen. På Stora röjardagen visades den lilla Softtracken upp med flera innovativa maskiner.