Hösthälsning från Vattenriket

Nu har hösten kommit på allvar! Med kyliga morgnar, hög klar luft och en fullkomlig färgexplosion i Vattenrikets skogar.

De senaste veckorna har vi tagit emot många grupper som är nyfikna på hur vi arbetar. Visit Hornborgasjön, Länsstyrelsen i Södermanland och på Gotland samt Laholms kommun har fått veta mer om våra projekt i vått och torrt.

Är du också sugen på ny kunskap? Anmäl dig då till Biosfär 2017 som hålls 20/11 på naturum. Som vanligt serveras ett dignande smörgåsbord nya forskningsrön kopplade till Vattenriket.

Smakfullt i Vattenriket. I höst är naturums program ovanligt smakrikt och fullt av naturens nyttor. Vi rullar naturliga energibollar och målar smoothietavlor. På höstlovet provar vi på grönsakstryck, bygger fågelmatare och får njuta av en vacker musiksaga.

Rekordmal fångad i Helge å. Ivar Jönsson trodde att han fått en gädda på kroken. Det visade sig vara en mal på 165 cm som vägde 18 kg. Det är den största malen vi känner till att någon fångat sedan malutsättningen i nedre Helgeån 1999!

Årets malprovfiske gav 72 malar. Resultatet i årets malprovfiske i Helge å ligger i linje med tidigare års. Limnolog Andreas Jezek konstaterar att det ser bra ut med återväxten för Helgeåns malar.

Scouterna dök ner under ytan. Sol, blå himmel och ljumma vindar. Massor med scouterna från Jamboree 2017 i Rinkaby tog chansen att bada och upptäcka livet under Hanöbuktens yta.
Läs mer

Mindre mossa gör tomten rikare. Vattenrikets ekolog Karin Hernborg ger råd om hur markägare längs sandkusten kan sköta sin tomt i LONA-projektet ”I sanden nära dig.”

Hästbajs hem åt duktiga baggar. Naturvårdsbiolog Niklas Franc hittade 15 av 40 möjliga dyngbaggearter i hagarna norr om Åhus. Den extremt sällsynta ribbdyngbaggen finns i stort sett bara här, samt på nordvästra Öland och Gotland.

Biosfärområden viktiga för FN-mål. Systemekolog och konsult Malena Heinrup har skrivit Naturvårdsverkets rapport ”Sveriges biosfärområden – arenor för implementering av Agenda 2030”. Under Framtidsveckan i Kristianstad föreläste hon på naturum.

Back To Top
Translate »