God jul och gott nytt år från Vattenriket!

julkort med snö

2020 är året då coronapandemin rörde om i allas våra liv. När inomhusaktiviteter ställts in är det många som hittat ut i naturen. För att röra sig, få nya intryck och umgås. En undersökning av landskapsvetarstudenter på Högskolan Kristianstad visar att var tredje Kristianstadsbo vistas mer ute i naturen under coronapandemin.

Den 27 november fyllde naturum Vattenriket tio år. Över en miljon människor har besökt utställningen och varit med på programaktiviteter ute och inne. Något kalas kunde det inte bli i dessa coronatider.

I stället firade vi med en ny rolig djurapp, livesända tal och lanseringen av kampanjen I love Vattenriket. På kvällen lyste naturum upp som ett pulserande hjärta i blått och grönt.

Nu stundar en annorlunda julhelg. I Vattenriket finns fina möjligheter att njuta av härlig natur med besöksplatser och vandringsleder som passar bra i coronatider. Därför är vi glada att få två nya grillplatser på plats lagom till jul, vid besöksplats Äspet och Franckes udde, Näsby fält.

Var rädda om er och njut av ledigheten! Ute är det nya inne!

Mulmholkar ger bostäder åt skalbaggar och fåglar
Det är stor brist på livsmiljöer för organismer som är beroende av gamla träd och död ved. Har du vandrat vid Ekenabben eller Näsby fält kanske du sett gigantiska holkar på marken. Det är nya mulmholkar som ska ge bostäder åt skalbaggar, fåglar och fladdermöss. Lär mer här.

Följ med på en resa tillbaka i tiden på Hammarsjön!
Förr fanns det flera yrkesfiskare i Hammarsjön. För några veckor sedan träffade vi Inga Nilsson, Kristianstads läns sista licensierade insjöyrkesfiskare och den enda kvinnliga. Hennes historia är imponerande och inspirerande. Lär mer här.

Hipp hurra för naturum Vattenriket tio år
Den 27 november 2010 slog naturum Vattenriket upp dörrarna för första gången. Sedan dess har över en miljon besökare tagit del av utställningen och varit med på aktiviteter. På fredag firas jubileet med en ny spännande djurapp, livesända tal och ljusspel på huset. Läs mer här.

Ny kampanj sprider kärlek
Samtidigt som naturum, hjärtat i Vattenriket, fyllde tio år lanserades kampanjen ”I love Vattenriket”. En kampanj som ska ge Kristianstadsbor, besökare och företag möjlighet att visa sitt engagemang för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Läs mer här.

Vi vistas mer i naturen under coronapandemin
Var tredje Kristianstadsbo vistas mer ute i naturen under coronapandemin. Fysisk aktivitet stärker immunförsvaret och vi mår bra av ett vackert landskap. Människa, natur och stadsplanering var fokus på forskningskonferensen Biosfär 2020. Läs mer här.

Back To Top
Translate »