God jul från Vattenriket!

Just nu gör Vattenriket minst sagt skäl för sitt namn! Vattnet i Helge å står högt och strandängarna svämmas över i ett spännande landskap.

De översvämmade strandängarna jämnar ut flödet i ån och bjuder på fantastiska vyer. När ängarna svämmas över gödslas de och mindre näring läcker ut i havet. Strandängarna ger oss dessa ekosystemtjänster helt gratis – bra för både natur och människor!

Passa på att njuta av högvattenvyerna från naturums takterrass och Café Årums servering. När nivån ligger under 1,40 meter över havet går du torrskodd ut på de vattenrika strandängarna längs Linnérundan. Skulle temperaturen krypa under nollan bjuder högvattnet på finfin skridskoåkning.

Ut och njut av Vattenriket under ledigheten!

Ny vandringsled i Vattenriket. Under året har natur- och friluftstekniker Håkan Östberg undersökt möjligheterna att skapa en vandringsled tvärs genom Vattenriket. Förslaget rymmer stor variation i landskap och upplevelser. Från skogsbygden i norr över det öppna odlingslandskapet på slätten och våtmarkerna längs Helge å. Vidare ner till Åhus kust, genom sandiga marker och tallskog tillbaka uppemot åslandskapet igen. Förstudien blir klar vid årsskiftet.

Smakfullt höstlov på naturum. Kreativt, färgglatt och glädjefullt! Många tog chansen att vara med om naturums smakfulla pyssel på höstlovet. På programmet stod grönsakstryck, biosfärolympiad, musiksaga och fågelmatarbygge.

Kunskap, mingel och uttershow på Biosfär. Årets biosfärkonferens blev en dag full dag av ny kunskap, god mat och nätverkande. Vi fick höra hur jorden kan brukas på ett hållbart sätt och vi fick bekanta oss med Vattenrikets gäss och insekter. Och plötsligt dök en utter upp alldeles utanför fönstret.

Järnproblem fokus för konferens. Länsstyrelsens studie visade på extremt höga halter järn och aluminium i Fredriksdalsviken. I förra veckan hölls slutkonferens i projektet som syftar till att minska effekten av urlakning från invallningar på torvjordar.

Naturums vårprogram är klart. Vi ser fram emot melodifestival och trandans som några av vårvinterns höjdpunkter. Inne på naturum möter du Vattenrikets vassaste sångare, så kom och rösta! Men först på scen är förstås havsörnarna med örnprat för små och stora öron.

Back To Top
Translate »