Det lackar mot jul och vi knyter ihop säcken för året som gått. Det har…
Film och folder nyheter till årets Öppen borg på Lillö
På söndag 7 maj slår Vattenrikets vänner upp porten till den medeltida Lillöborgen. Borgruinen är en populär besöksplats och Öppen borg en välbesökt aktivitet. I år får besökarna en ännu bättre upplevelse med folder och film som levandegör borgen.
Varje år passerar omkring 50 000 besökare Lillöborgen när de vandrar längs Linnérundan. Många stannar och fikar vid borgen som ligger halvvägs längs rundan. Den som vill se borgen inifrån kan låna nyckel på naturum Vattenriket.
Ett annat alternativ är att pricka in Öppen borg på söndagarna kl 11.30-15.00. Den här sommaren får besökarna en ännu bättre upplevelse. Under vintern har vi tagit fram flera nyheter för att levandegöra borgen:
- En animerad kortfilm om borgen i dess glans dagar visas på väggen.
- En ny självguidande folder berättar borgens spännande historia.
- Utställningen Livet på Lillö med modeller av föremål som hittats vid utgrävningarna har fått nya skyltar och belysning.
- Trapporna har försetts med nya räcken och belysning och ljudeffekter har setts över.
Förbättringarna har kommit till tack vare Vattenrikets vänners stora engagemang och stöd. Vattenrikets vänner har sökt och fått bidrag från Sparbanken Skåne för att utveckla besöksplatsen.
-Det är fantastiskt att vi har en så engagerad vänförening som stöttar vår verksamhet på olika sätt. Öppen borg gör det möjligt för fler att uppleva den medeltida borgen. Att vi nu kan visa filmen och dela ut foldern ökar förståelsen för borgens historia och samspelet med de omgivande våtmarkerna, säger Åsa Pearce, informationsansvarig, biosfärkontoret.
I går kom ett glädjande besked om ännu ett bidrag från Sparbanken Skåne. Roger Zetterqvist, ordförande för Vattenrikets vänner, är entusiastisk:
-Lillö ligger mitt i en vacker del av Vattenriket längs den allt mer populära Linnérundan. Vi vill bidra till att utveckla den potential som borgruinen har som besöksmål för både boende i Kristianstad med omnejd som för mer långväga besökare, säger han.