Det lackar mot jul och vi knyter ihop säcken för året som gått. Det har…
Efterlängtad spång och gömsle invigt
Spång och gömsle fanns med i planerna redan när naturum skulle byggas. Vägen från idé till verklighet har bjudit på utmaningar i både utformning och placering. Idag kunde äntligen Utemuseum Årummet invigas.
– Jag tror att detta kommer att bli en favoritplats för väldigt många, sa Karin Magntorn, naturumföreståndare. Under 2019 har vi ett särskilt fokus på att uppleva Vattenriket. Att inviga denna fantastiska plats just under vårt upplevelserika år känns härligt!
Det senaste halvåret har spången vuxit allt längre ut i vass och vide. Närmast naturumsjön kom ett gömsle på plats. Gluggar i olika höjd ger en helt ny utsikt över våtmarkerna, sjön, naturum och staden.
Vesa Jussilas snidade grågäss välkomnar vid ingången. En akvarellmålning av Emma Andersson lyfter fram livet över och under ytan och fågelbilder av Carl Christian Tofte gör det lätt att bestämma vilka arter vi ser.
Naturumföreståndare Karin Magntorn och naturvårdsamordnare Hans Cronert berättade i sina invigningstal om den krokiga vägen till ett färdigt utemuseum. Från början bantades spång och gömsle bort för att spara pengar. För ett par år sedan blev det läge att väcka nytt liv i planerna. Tekniska nämnden avsatte medel till spång och gömsle.
När pengarna var säkrade återstod två utmaningar: form och plats. För lite drygt ett år sedan började Hans Cronert skissa på utseendet. Målet var ett fungerande gömsle där både liten och stor kunde sitta och stå och där rullstolar kom till. Något färdigt koncept fanns inte, utan arbetet växte fram via enkla skisser. Oktaederformen blev modellen. Formen kvalitetstestades med stolar i naturums hörsal.
Så var det dags att ta fram den exakta lokaliseringen.
-Vi tog oss fram genom stiglös terräng med videbuskage och två meter hög vass, i sank mark och tropisk värme förra sommaren, berättade Hans Cronert.
På hösten tog själva byggandet vid. Det blev ännu en utmaning där byggarna fick sätta upp till 11 meter långa rör för att komma ner till fastare botten.
-Sist har Vattenriket plockat fram en fin utställning som beskriver växt- och djurlivet kring spången och gömslet, sa Hans Cronert.
Så hade stunden kommit för Tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib att klippa bandet och öppna spången. Därefter följde spångvandring med naturvägledare Sussie Söderlundh och naturpedagog Sam Peterson. När deltagarna tittat på djur och växter, läst på skyltar och njutit av illustrationer och skulpturer fortsatte firandet med frukost på Café Årum.
Text: Åsa Pearce
Foto: Åsa Pearce och Mattias Roos