Den tredje måndagen i november fylldes naturum Vattenriket med deltagare som fick ta del av…
Stor internationell gåskonferens i Vattenriket
Strax före jul arrangerade Naturvårdsverket en internationell gåsförvaltningskonferens i Vattenriket. Mer än 50 personer deltog från 13 europeiska länder och USA.
Att Naturvårdsverket valde Biosfärområde Kristianstads Vattenrike som konferensplats var framför allt för att vi här utvecklat ett lokalt framgångsrikt sätt att hantera konflikter orsakade av stora mängder gäss.
Den lokala modellen bygger på att Vattenriket och Länsstyrelsen i Skåne etablerat en lokal förvaltningsgrupp som skapat förtroende mellan lantbrukare, jägare och ideella organisationer, ökat kunskapen och samtidigt genererat resurser för att minska problemen. Modellen har presenterats vid seminarium anordnat av Kungliga Skogs- och Vetenskapsakademin och rosats av forskare vid Stockholms Reslience Centre och Högskolan Kristianstad.
Konferensen handlade om hur man internationellt ska hantera växande bestånd av exempelvis den vitkindade gåsen som ställer till stora bekymmer för jordbruket i många länder. Eftersom gässen flyttar över stora områden är det svårt för varje enskilt land att lösa detta. Andra arter som den skogshäckande sädgåsen minskar i antal och behöver en gemensam förvaltning för att vi ska få ha den kvar i framtiden.
Konferensen avslutades med ett lyckat besök i Vattenrikets gåsmarker där de internationella deltagarna fick information om hur Biosfärkontoret och Länsstyrelsen arbetar lokalt. Man hann även med ett uppskattat besök på naturum Vattenriket innan konferensen var slut.
Foto: Hans Cronert