Glad sommar i Vattenriket

Gullstånds. Foto Hans Cronert.

Så här i semestertider är det härligt att koppla av i vår fina natur. Ta en cykeltur längs nyinvigda Sydostleden. Starta på naturum och passa på att stanna vid Vattenrikets besöksplatser. Eller vandra Linnérundan och kika in i Lillöborgen. Varje söndag håller Vattenrikets vänner öppet hus i borgen.

I Vattenriket finns massor med härliga smultronställen som vi vill att många ska få uppleva. Därför blir vi riktigt glada när nöjda besökare tipsar andra genom TripAdvisor. Lika glädjande är det när vi ser hur de åtgärder vi gör för att hjälpa djur och växter ger resultat. Bihotellet vid naturum har fått sina första gäster och ett fiskgjusepar har fått ungar på nya plattformen vid Åsums sängar.

Många tipsar om naturum Vattenriket. Naturum Vattenriket lyfts fram av besökarna på resesajten TripAdvisor. 69 av 73 personer ger naturum betyget utmärkt eller mycket bra. Därför har TripAdvisor delat ut den fina utmärkelsen Certificate of Excellence till naturum.

Plats för rullstolar i fågeltornet vid Pulken. Massor med tranor, specialbyggda tubkikare och extra plats i tornet. När naturum Vattenriket hälsar äldre och rullstolsburna särskilt välkomna till Pulken har över 8000 tranor räknats.

Två soliga invigningar på en vecka. Maj är en härlig tid att fira och inviga. I fredags håvade barn och föräldrar småkryp från naturums ny håvningsbrygga. I går kunde 75 personer njuta, göken, frukost i det gröna och en ny utställning i Utemuseum Hercules.

Trädridå ska ge bättre miljö i Rambrobäcken. I april planterade Vattenriket och Marcellos farm 300 plantor av klibbal och sälg längs Rambrobäcken ett tillflöde till Vinnöå. Träden ska ge en bättre miljö för växter och djur som lever i och längs vattnet.

Vattenrikets vildbin har fått eget hotell! Strax utanför naturum har ett stort bihotell och ett par sandlimpor kommit på plats. Hotellets rum är fyllda med olika sorters material- allt för att passa vildbinas olika önskemål.

Gymnasieklasser utforskar Vramsåns småkryp. Med vadarstövlar, vattenkikare och håvar undersöker Österängsgymnasiets elever Vramsåns småkryp. Resultatet ger Vattenrikets ekologer en värdefull vink om hur ån mår. Samtidigt får eleverna en inblick i hur ekologerna arbetar.

Vramsåns flygande juvel får hjälp bygga bo. I det artrika Vattenriket lever den vackra och sällsynta kungsfiskaren. Nu får den färgstarka lilla fågeln hjälp att bygga bo. Projektet med medel från WWF, Världsnaturfonden är inriktat på att hjälpa hotade arter i Vramsån. Även den vackra jättemöjan får hjälp för att säkert finnas kvar i ån.

Fiskgjuseunge i ny boplattform vid Åsums ängar. Ett litet fiskgjusehuvud sticker upp över kanten på boplattformen vid Vattenrikets besöksplats Åsums ängar. Ett bevis på att insatsen för att öka populationen gett lyckat resultat.

Restauratör sökes till naturum Vattenriket. I höst flyttar Fredholms ut och en ny restauratör upphandlas. I november kan en ny restaurang slå upp dörrarna. Karin Magntorn, naturumföreståndare, är övertygad om att det finns många som vill driva restaurang i den vackra miljön på naturums andra våning.

Ha en riktigt skön sommar och passa på att vistas mycket ute i Vattenriket!

Vänliga hälsningar,

Carina Wettemark │Chef avdelningen för Biosfär och hållbar utveckling/ Koordinator Biosfärområde Kristianstads Vattenrike
Avdelningen för biosfär och hållbar utveckling Kommunledningskontoret │Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Kristianstads kommun
291 80 Kristianstad
Besöksadress: Spannmålsgatan 11
Tfn: 0733-136486  carina.wettemark@kristianstad.se vattenriket.kristianstad.se

Back To Top
Translate »