Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Linnérundan har fått kofri passage
Isternäset betas av kor på sommaren. På så sätt hålls strandängarna öppna. Vid ett par tillfällen har incidenter uppstått mellan Linnérundans vandrare och kor. Ett nytt stängsel ska minimera risken för fler olyckor.
Linnérundan är en av Vattenrikets mest tätortsnära och populära vandringsleder. Varje år vandrar omkring 25 000 besökare från stadskärnan genom våtmarkerna och ut på strandängarna på Isternäset.
Sommartid betas strandängarna av kor. På så sätt hålls ängarna öppna, vilket gynnar ett rikt fågelliv. De senaste åren har ett par incidenter inträffat mellan kor och människor med hund. Det har slutat med att människor skadats och djuren blivit stressade.
-Korna ser hunden som en varg och försöker skydda sina kalvar, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket.
Säkrare vandringsled
I början av sommaren bestämde man att skilja vandrare och kor åt. Nu har stängslet kommit på plats och Linnérundan blivit säkrare. Hans Cronert lyfter fram fem skäl till att elstängslet satts upp.
-Det gör vandringen säkrare för människor med hund. Det gör så att korna blir lugnare. Djurhållarna behöver inte längre vara oroliga för att deras kor ska skada någon. Och fågellivet mår bra av att slippa lösspringande hundar.
Ungefär en kilometer elstängsel har satts upp mellan Lillö borgruin och Härlövsängaleden. Stängslet hålls uppe med kraftiga röttåliga robiniastolpar varvat med smalare pinnar av eucalyptus eller rosenträ. Grindarna är av en för Vattenriket ny självstängande modell.
-På sikt hoppas vi att hela Linnérundanska bli tillgänglig för rullstolar och permobiler, säger Åsa Pearce, informationsansvarig, Vattenriket.
Text och foto: Åsa Pearce