Våtmark för att minska läckaget av järn och aluminium
Längs Helgeån har stora områden torrlagts för att kunna odlas. Vallar mot ån har byggts och de lågt belägna områdena dräneras till diken vars vattnen pumpas ut i ån. När vattennivån i marken sänks syresätts jorden. Då bildas syror och metaller löses ut. Fredriksdalsviken har varit invallat sedan 1950-talet. Vattnet som lämnar området har höga halter järn och aluminium, vilket är skadliga för både växter och djur.
Sommaren 2024 grävdes en våtmarksanläggning vid Fredriksdalsvikens pumpstation, som är helt designad för att samla upp järn och aluminium innan det når Helge å. Vattnet syresätts innan det kommer in till våtmarkens olika delar med djuphålor och grunda vegetationsrika delar. Järnet och aluminiumet ska fastna på vegetationen och falla till botten i de djupa delarna. Avrinningsområdet är 300 ha och anläggningen ca 2 ha.
Projektet leds av Biosfärkontoret och är ett samarbete med Ålakademin, Råbelöf AB, Länsstyrelsen i Skåne, Högskolan i Kristianstad och Hushållningssällskapet. Medel till projektet kommer från Region Skåne, Absolut Company och KLF.
Snabba fakta
Projektnamn: Våtmark för att minska läckage av järn och aluminium
Medverkande: Biosfärkontoret, Ålakademin, Råbelöf AB, Länsstyrelsen i Skåne, Högskolan i Kristianstad och Hushållningssällskapet.
Finansiärer: Kristianstads kommun, Ålakademin, Region Skåne, Absolut Company och KLF.
Genomförs 2024.
Kontakt: Per Torstensson per.torstensson@kristianstad.se
Kontakt: Per Torstensson per.torstensson@kristianstad.se