Ytterligare två pilgrimsfalkar har hittats döda

Först hittades pilgrimsfalkhannen som häckat på vattentornet död. Nu har även två av de fyra ungarna hittats döda.

Dagen före midsommarafton fick Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket, information om att pilgrimsfalkhannen som häckat på vattentornet hittats död kvällen innan.

Eftersom pilgrimsfalkarnas fyra ungarna ännu inte hade lärt sig jaga på egen hand fick Hans Cronert rådet av det nationella Pilgrimsfalksprojektet att stödmata dem.
– När vi skulle lägga maten på bolådans tak hittade vi två döda falkungar på uppe på vattentornet. Totalt är det tre falkar som hittats döda. Det är verkligen jättetråkigt det här, säger Hans Cronert.

Några yttre skador syntes inte på fåglarna och det är oklart vad som orsakat deras död. I går skickades de till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.
-Eftersom det är mycket ovanligt att tre fåglar dör inom så kort tid har vi valt att anmäla frågan till polisen för utredning om något brott begåtts, säger Hans Cronert.

I dag vet vi ingenting om hur honan och de andra två ungarna mår, eller var de finns.
-De har inte synts till i bolådan eller på webbkameran och det finns inga rapporter på Artportalen, men fågelskådaraktiviteten är å andra sidan låg just nu, säger Hans Cronert.
Text: Åsa Pearce
Bild: Hans Cronert

Back To Top
Translate »