Stort intresse för Vattenrikets torraste marker

Under försommaren har Vattenriket visa upp sin allra torraste sida. Med utställning, föredrag och tipsrunda på naturum. Cykelturerna på de torraste områdena runt Åhus har blivit vältrampade.

Tre gånger har det varit sandiga upptäcktsfärder på cykel i Åhus närområde. Tillsammans med historiker och biologer har turen gått till Flintabacken, Fädriften och Sånnarna.
-Vi har lyft fram grönområden inne i samhället och strax utanför, säger Carina Wettemark, ekolog och expert på Åhus sandiga marker.

Den första turen gick till Flintabacken precis invid Helge å. Här berättade arkeologen Bertil Helgesson hur man tillverkat pärlor och kammar till handelsplatsen som en gång legat här.
Den andra cykelturen rörde sig bland kor, sparris och tobaksodling. Här visade St Annas gille också repslageriet.
-Vi hann också sniffa på sandnejlikor på grönområdet vid Palmérs väg, säger Carina.

Hon är överväldigad av uppslutningen. I snitt var det ett 30-tal personer vid varje tillfälle som ville vara med och upptäcka sitt närområde. Många kom tillbaka på nästa tur.
-Det är kul att kunna berätta varför det ser ut som det gör för sina vänner, tycker Lisbeth Ohlin från Ripa.

Den tredje cykelturen följde Sånnastigen ut på golfbanan och vidare ut till utemuseet med stopp för att utforska områdets blommor och insekter som månhornsbaggar och tapetserarbin.
-Den kvällen var det ett rent magiskt ljus som dansade i den mörkröda bergssyran, säger Carina.


Också floravandringen på De vilda blommornas dag den 17 juni blev en uppskattad aktivitet.
-När det slutade regna upptäckte jag att över 50 personer samlats för att se vad som växer på golfbanan Åhus Östra. Trots att det varit lite torrt fick vi se sandnejlika, sandklint, pukvete och gulåra. Det är roligt att visa upp blomprakten både för golfare och andra.


Carina har flera gånger fått frågan om det blir något liknande nästa sommar.
-Folk vill gärna lära känna sin hembygd. Och för Vattenriket är naturums programaktiviteter ett bra sätt att lyfta fram det praktiska arbetet som sker ute i Biosfärområdet.

Back To Top
Translate »