Att mäta DNA-spår i miljön är ett effektivt sätt att se vilka arter som finns…
Waves for Change – unga tankar för ett hållbart hav
Ett 40-tal unga vuxna från biosfärområden runt Östersjön samlades i Vattenriket för ungdomsforumet Waves for Change. Under fyra dagar utforskade de livet i havet, lärde om naturbaserade lösningar och formulerade hållbara visioner för Östersjöns framtid.
Forumet avslutades med att deltagarna presenterade sina resultat i form av målningar och en skrivelse. Motiven föreställer ett hav i balans – med rent, friskt vatten och rik biologisk mångfald. Här vajade ålgräs och blåstång, fulla av liv.
Målningarna visar en framtid där vi lever i harmoni med naturen, på ett sätt som är bra för både människor och ekosystem. Inspiration, samarbete och naturbaserade lösningar pekas ut som vägar framåt – från solceller och återbruk till medborgarforskning och utbildning.
– Vi behöver visa att det går att förändra beteenden, genom utbildning för politiker och beslutsfattare, hållbar samhällsplanering och havsmedvetenhet som en del i läroplanen. Där unga är delaktiga i beslutsfattande, summerar grupperna under forumets slutpresentation.
Allt bygger på tanken att vi skyddar det vi älskar – och vi älskar det vi lärt känna.
Forumet Waves for change är ett sätt att skapa engagemang och bygga nätverk mellan unga vuxna i Östersjöregionen. Basen för dagarna var Furuboda. Genom föreläsningar, workshops och fältbesök fick deltagarna fördjupa sig i Östersjöns utmaningar och lösningar där naturen har en del svar.
Unga – prioritera målgrupp
Unga vuxna är en prioriterad målgrupp i både Unescos globala strategi och hos Svenska Unescorådet. Att involvera dem tillför nya perspektiv, kunskap och framtidstro – men målgruppen är inte alltid lätt att nå.
Biosfärområdena runt Östersjön har samarbetat i nätverket Biosphere for Baltic sedan sju år. En gemensam utmaning som utkristalliserats är just att engagera unga vuxna. Förra året sökte nätverket medel från Svenska institutet för att ta nästa steg – genom en serie webbinarier och ett ungdomsforum.
– Det var på EuroMAB-träffen i Österrike som det blev tydligt hur viktigt det är att involvera unga vuxna. För två somrar sedan deltog en grupp från Vattenriket i Minett Biosphere Reserve i Luxemburg – och då såddes fröet till att arrangera ett forum här hemma, säger Åsa Pearce, informationsansvarig och projektledare för Biosphere for Baltic – Future Generations.
Hopp och handlingskraft
Östersjön är kärnan i nätverket Biosphere for Baltic, och Waves for Change har haft fullt fokus på ungas engagemang för biosfärarbete, hållbar utveckling, naturbaserade lösningar och havets framtid. Med hjälp av metoden Tänk om formulerade deltagarna visioner som bygger på hopp, gemenskap och handlingskraft. Att ge hopp är en viktig del av arbetet i Vattenriket.
– Vi arbetar för att inspirera och engagera till attitydförändring genom att ge kunskap, hopp och handlingskraft, säger Åsa Pearce.
Forumet innehöll inspiration, workshops, fältbesök och idéarbete – allt med sikte på ett hållbart nyttjande av Östersjön. Det arrangerades av Biosfärområde Kristianstads Vattenrike inom ramen för projektet Biosphere for Baltic – Future Generations, med stöd från Svenska institutet.
Efter fyra intensiva dagar åkte deltagarna hem – trötta, men fyllda av ny kunskap, inspiration och framtidstro.
Några röster från forumets sista dag:
– Det har varit fantastiskt att vara med – jag har mött nya människor, lyssnat på inspirerande föreläsningar och känt en stark gemenskap. Vi har lärt oss mycket och kan göra något stort tillsammans framöver, säger Mira Prost, Archipelago Sea Biosphere Reserve, Finland.
– Forumet samlade unga, gav nya idéer och lade grunden till ett framtida nätverk, säger Oliver Matto, West Estonian Archipelago.
– Forumet har varit lärorikt och roligt. Jag har fått ny kunskap om havet, upplevt många saker och knutit kontakter med unga från olika länder, säger Sofia, Törngren, Young Voices for the Baltic Sea.