Vinter i Vattenriket med småfåglar och örnar

Gå ut i Vattenriket! Naturums vårprogram lockar med vandringar, utekonserter, bussturer och djurolympiad. På vintern kan du se både småfåglar och mäktiga örnar alldeles inpå knuten.

Bofinkar, talgoxar, blåmesar, pilfinkar och en och annan steglits. Det kvittrar i buskarna vid naturum.
-Fåglarna sitter på parad och väntar när vi kommer, säger naturvägledare Josefin Svensson.

Sedan några veckor tillbaka bjuder naturum småfåglarna på fest. Josefin Svensson fyller fågelmataren med frön.
-Blanda upp solrosfröna med lite hampfrön. Småfåglarna behöver äta feta frön hela dagen för att klara de kalla nätterna på vintern, säger hon.

Får skydd i buskarna
Hela fyra liter frön om dagen petar de i sig från fågelborden intill skärmtaket.
-Här är fin miljö. Småfåglarna kan komma fram till fågelmatarna och picka i sig lite mat för att sedan snabbt flyga in i videbuskarna och äta i skydd från sparvhöken, säger Josefin.

Fågelmatningen vid naturum är till nöje för både folk och fä.
-Vi hjälper fåglarna att överleva vintern. Sedan vill vi inspirera folk att mata hemma eller att komma hit och se på fåglarna här vid vår matning, säger Josefin.

På helgerna i februari och de två första i mars kan du lära mer om vinterfåglarna. Klockan 13 startar vi i hörsalen med att lära skillnad på de olika arterna. Sedan går vi ut och studerar dem på nära håll vid fågelmatningen.

Helgen den 26-27 januari blir det extra spännande kring fågelbordet. Då är det dags för ”Vinterfåglar inpå knuten”. På omkring 20 000 ställen runt om i landet räknas vinterfåglarna. Naturum är en av platserna. På lördagen berättar naturfotograf Patrik Olofsson om småfåglar hemmavid. Därefter blir det skådning och räkning utanför naturum.

Örnprat för de minsta
Redan i morgon den 19 januari är det fokus på en betydligt större fågel, örnen. Naturumpedagog Sam Peterson berättar och visar filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”. På söndag firar vi örndagen med örnspaning för små i Tosteberga hamn tillsammans med Sam och Nordöstra Skånes Fågelklubb som visar och berättar.

Missa sedan inte att ta en tur med örnbussen till Tosteberga hamn den 27 januari. Några av alla aktiviteter som ska locka naturums besökare att göra nya upptäckter i Biosfärområdet. Gå ut i Vattenriket! Parollen för vårens program.
Text och foto: Åsa Pearce

Tips till dig som vill mata småfåglar:
En fågelmatare behöver inte vara dyr.
Välj en plats med buskar i närheten där fåglarna kan gömma sig.
Ladda mataren med solrosfrön och hampfrön.
Komplettera gärna med talg, talgbollar och äpplen.

Back To Top
Translate »