Välkommen till våren i Vattenriket!

Fika vid Kanalhuset. Foto: Åsa Pearce

I två år med start i vår har Vattenrikets verksamhet ett särskilt fokus på upplevelser i biosfärområdet. Naturums vårprogram har fått titeln ”Ut och njut i Vattenriket”. Det blir en vår späckad med aktiviteter och tips på sätt att njuta av Vattenrikets härliga natur!

Vandra, skåda fågel, spana efter utter eller bara ta en fika ute i naturen. Det finns många sätt att uppleva Vattenrikets vårskogar, strandängar och tranor. Våren 2019 bjuder på flera nyheter. Utemuseum Årummets spång och gömsle blir klart och Linnérundan får sin efterlängtade bro över Härlövsängaleden.

Under årets första veckor blir det fokus på Vattenrikets örnar med örnprat för både små och stora öron och örnbuss till Tosteberga hamn. Naturvägledarna tar oss med ut i närområdet och kikar på fåglarna runt fågelmatningen, spejar efter kungsfiskare och utterspår.

På februarilovet blir det full fart med djurolympiad och brasa utanför naturum där dietist Hanna Olvenmark, ”Portionen under tian”, gör pizzor som är bra för både plånboken och planeten. Sedan bygger vi skrotdjur med skrotkonstnärerna Niklas och Jessica Fännick.

I månadsskiftet mars/april kommer tranorna med bud om våren. Då blir det föredrag på naturum och busstur och transkådning med tranvärdar vid Pulken.

När dagarna blir lite varmare i mitten på april flyttar naturvägledarna ut till Vattenrikets besöksplatser. Vi målar natur vid Ekenabben, provar ”skogsbad” vid Norra Lingenäset och lär känna Varmsåns småkryp vid gamla badplatsen i Gärds Köpinge.

I maj kan du följa med och vandra i Degeberga backar och Forsakar, och provgår en bit på nya Vattenrikeleden. Kanske hänger du med på en ”blåtur” också – ett koncept vi lånat från våra norska grannar. Det innebär att vi tar en tur ut i det blå – till en hemlig destination!

Det händer mycket i naturums närmiljö. Utemuseum Årummets spång och gömsle blir klart och en ny bro över Härlövsängaleden gör Linnérundan säkrare. Vi firar utemuseet med spångsafari och frukost den 3 maj och nya bron invigs den 22 maj. Dessutom väntar musik i redet, biosfärbuss och mycket mer!

Hämta ditt program på naturum Vattenriket (stängt på vardagar i januari), eller hemsidan: vattenriket.kristianstad.se. Du kan så klart också följa oss på facebook och instagram. Följ med ut och njut i Vattenriket!

Back To Top
Translate »