Utsiktsplattform ger ny vy av Forsakars vattenfall

13 May 2015
Bokskogen står i sin skiraste ljusgröna lyster och vattnet virvlar i Forsakarsbäcken. Nu är bästa tiden att njuta av Vattenrikets besöksplats Forsakar. På fredag 15 maj kl 14 invigs en ny utsiktsplattform med utsikt över det mäktiga vattenfallet.

Vattenfallen i Forsakarsravinen är Degebergas populäraste utflyktsmål. Naturreservatet, som är en av Vattenrikets besöksplatser, har lockat besökare från när och fjärran sedan förra seklets början.

Under senare år har fallande träd i ravinen fått Länsstyrelsen, som har ansvar för säkerheten i reservatet, att avråda besökare från att gå på stigen nere i ravinen.

Degebergaborna saknade möjligheten att komma nära fallet och byalaget vände sig till kommunen för att hitta en lösning. En arbetsgrupp bildades med representanter från kommunen, länsstyrelsen och byalaget.

2012 började arbetet med att öka tillgängligheten vid ravinen. Trappor och stigar till det övre fallet byggdes om. Dessutom kläcktes idén om en helt ny upplevelse – en utsiktsplattform med vy över nedre vattenfallet snett från ovan.

Hösten 2013 gav Länsstyrelsen i Skåne 720 000 kronor i bidrag till Kristianstads kommun för att bygga plattformen. På fredag invigs den nya attraktionen, som ger besökarna möjlighet att njuta av den vackra utsikten på ett tryggt och säkert sätt.

Invigningen firas med näckspel, sägner, fika och vackra vyer av virvlande vatten och nyutslagen bokskog klockan 14 på fredag den 15 maj.
Text: Åsa Pearce
Foto: Karin Magntorn

Back To Top
Translate »